Orbán Balázs a Fidesz új őszödi beszédjében: mi nem védekeznénk, ha megtámadnának az oroszok

Megosztás

Ezek a mondatok hatalmas vihart kavartak a csütörtöki napon, a magyar miniszterelnök politikai tanácsadója kerek-perec kijelentette, hogy az ukránok rosszul tették, amit tettek, ha ugyanis Magyarországot támadná meg Oroszország, akkor mi nem védekeznénk a nagyhatalom ellen, 1956-ból kiindulva. És Orbán még mindig a helyén van.

Akkor most megvédi a Fidesz-kormány Magyarországot, vagy azonnal oda is adná az oroszoknak? Ez itt a kérdés, különösen Orbán Balázs kijelentéseit hallva. Egészen pontosan így hangzottak. „Mi nyilvánosan nem mondjuk el a véleményünket Zelenszkij elnök döntéséről az elmúlt 2,5 évben, amit csináltak a háború ügyében, vagy nagyon finoman fogalmazunk. Azért, mert minden országnak megvan a joga, hogy döntsön saját sorsáról, a vezetők vállalják a felelősséget.

De pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 éve, mert felelőtlenség. Látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, sok ember halt meg, területeket vesztettek. Az ő joguk, szuverén döntésük, megtehetik. De ha minket megkérdeztek volna, akkor nem ezt tanácsoltuk volna. Miért? Azért, mert 56-ban az lett, ami lett, megtanultuk, hogy óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel, azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé” – nyilatkozta élő adásban Orbán Balázs, egyre jobban érthetjük, miért nem vállalnak élő közvetítésben viták a kormányoldalon. Ezt ugyanis nem lehet megvágni.

Rácz András, Oroszország-szakértő szerint Orbán Balázsnak az 1956-os forradalmat mint felelőtlenséget emlegető nyilatkozata megmutatja, hogy a kormányoldal mennyire gondolja komolyan, amikor a szabadságról és függetlenségről papol, és a szabadságharcos pózában tetszeleg.

Nagy visszhangot keltett a miniszterelnök politikai tanácsadójának fent idézett néhány mondata, amit a Mandiner beszélgetőműsorában mondott.

Rácz András Oroszország-szakértő bejegyzésében azt írja, hogy képmutató a magyar kormány külügyminiszteri ambíciókkal rendelkező tagjától ez a kijelentés, miután másról sem hallani a kormány részéről, csak a szuverenitásvédelemről. Hozzáteszi, hogy mivel Orbán Balázs, többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Tanácsadó Testületének is elnöke, ahol honvédtiszti képzés is zajlik, kijelentése még nagyobb súllyal rendelkezik.

Elképzelem Orbán Balázs 2025-ös évnyitó beszédét a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon, vagy éppen a tisztavatást, ahol majd a fentiek jegyében arra buzdítja az új honvédtiszteket, hogy a hazát nem szabad megvédeni külső támadás ellen, mert a harc bizony pusztítással jár, és azt el kell kerülni.

Arra is emlékeztet Rácz, hogy a kezdeti orosz cél is Ukrajna teljes alávetése volt, új kormány hatalomba juttatásával, az ország haderejének leszerelésével, az ország kül- és belpolitikai mozgásterének jelentős korlátozásával és a Krímen túl legalább két megyényi terület (Donyeck, Luhanszk) végleges elcsatolásával.

Azzal, hogy Ukrajna ellenáll, az ország önálló államként való létezését védi, ha nem így tenne, még többet veszített volna, a teljes ország függetlenségét és szuverenitását. Amit egyébként a magyar kormány is hangoztat, bár Oroszországgal szemben pont nem tűnik fontosnak a szuverenitás védelme. (Forrás: Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek