Komoly lépés: népkonyha létesülhet Kunszentmártonban

Megosztás

Ezzel a lépéssel a város lehetőséget teremtett arra, hogy a városban akár több száz polgártársunk is legalább napi egyszer meleg ételhez jusson.

A részletekről Wenner-Várkonyi Attila számolt be a közösségi médiában. Szerdán tartották ezen önkormányzati ciklus utolsó Képviselő-testületi ülését, ahol az egyik legfontosabb döntés volt, hogy a képviselők hozzájárulásukat adták a Cívis Szociális Étkezési Központ számára népkonyhai szolgáltatás végzésére.

Az intézmény három megyében (Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok) napi több, mint ötvenezer meleg ételt oszt azok számára, aki ezt igénylik.

Mit is jelent a népkonyhai szolgáltatás?

Az erre jogosult intézmény (több is van az országban) napi rendszerességgel egy tál meleg ételt biztosít térítésmentesen minden olyan 18. életévét betöltött lakosnak, aki adatai megadásával jelentkezik a szolgáltatás igénybevételére.

A szolgáltatás igénybevételének feltétele, módja:

  • A szolgáltatás igénybevétele önkéntes alapon történik és térítésmentesen biztosított;
  • Kizárólag 18. életévét betöltött személy veheti igénybe;
  • A szolgáltatás igénybevételéhez a Szociális törvény alapján szükség van a szolgáltatást igénybe vevő személy személyes adataira (név, születési név, születési hely és idő, TAJ szám, lakcím és tartózkodási hely);
  • Minden igénybe vevővel szükséges a szolgáltató által biztosított adatvédelmi nyilatkozatnak a kitöltése, melyen hozzájárul, hogy a szolgáltató az adatait kezelheti;
  • Az igénybevétel tényét aláírással kell igazolni;
  • Az ételt csomagolva osztják, mely a helyszínen is fogyasztható, illetve azonnal elvihető.

Nagyon fontos tudni, hogy az erre vonatkozó törvény nem vizsgálja az igénybe vevő szociális hátterét. Ez nem feltétel a szolgáltatás igénybevételéhez. A szolgáltató elkezdi az engedélyek beszerzését, melyet követően az új Képviselő-testülettel egyeztetve elindíthatja a szolgáltatást.

Ezt a fontos döntést a polgármester javaslatára hozták meg. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy a városban akár több száz polgártársunk is legalább napi egyszer meleg ételhez jusson.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek