Szolnoki civilek keltik életre a családi történeteket és recepteket

Megosztás

Egészen érdekes társadalmi vállalkozással ismerkedhetünk meg szombaton, azaz szeptember 28-án Szolnokon, a Tisza parkban: A Csillagpor Alapítvány Mentés Másként programjának első lépéseként összegyűjtik és megőrzik a generációkon át, anyákról lányokra szálló kézzel írt háztartási jegyzeteket, recepteket. Anyánk étele – Anyáink élete a Szolnok Városi Civil Kavalkádon.

Az anyagokat digitalizálják, átdolgozzák, kiegészítik érdekes családi történetekkel, fotókkal, majd igény szerint digitális formában, vagy kis példányszámú nyomtatott kiadásban elérhetővé teszik, elsősorban az adott család tagjai számára.

Úgy vélik, ez egy egyedi és értékes ajándék lehet az egész rokonságnak, amely megőrzi az örökséget a jövő generációi számára. Egyszerre várnak megrendelőket, mesemondókat és támogatókat: megrendelőként bárki elhozhatja a nála levő, régi családi receptes füzeteket, feljegyzéseket, fényképeket. A mesemondás a családi történetek és anekdoták megosztására vonatkozik, ezeket beleszerkesztik a receptes könyvbe, valamint támogatóként pénzadománnyal lehet segíteni a projektet, amelynek célja, hogy tematikus kiadványként online és nyomtatott formában egyaránt megjelenjen azok számára, akiknek már nincsenek ilyen fellehető családi feljegyzéseik.

A Csillagpor Alapítvány a szolnoki ifjúsági közéletet szeretné fejleszteni, elsősorban a családalapítás előtt álló fiataloknak és kisgyermekes családoknak szólnak a programjaik.

„Az eltelt 15 év alatt a Csillagpor Alapítvány Családműhely programjának munkatársai és a kisgyermekes résztvevők gyermekei felcseperedtek, a programban résztvevő középiskolás fiatalok társat találtak maguknak és megszülettek az első gyermekeik is, az önkéntesek közül pedig többen nagyszülők lettek. Az élet folytatódik. Új kihívásokkal nézünk szembe. A családalapítás szépségei és nehézségei után 15 év elteltével a gyermekeink, unokáink életkezdési nehézségei, az ő párválasztásuk, családalapításuk van most a fókuszban. A mai életkezdési nehézségek közepette felnövekvő generációnak helytállni és boldognak lenni egyszerre az szinte már életművészet” – írják a Facebookon.

Abban bíznak, hogy ezek a kiadványok inspirációul szolgálhatnak bárki számára, hogy maga is gyűjtse és őrizze az elődök hétköznapi tudásait.

Képek: Csillagpor Alapítvány, iStock (LiliGraphie)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek