Megnyitott a különleges utazó makettkiállítás, ami a holokauszt borzalmait mutatja be Karcagon

Megosztás

A karcagi zsinagógában szerdán ünnepélyes keretek között mutatták be az Élet Menete Alapítvány új utazó kiállítását. Az alapítvány eddigi “legkülönlegesebb” szemléltető oktatási anyaga az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor óriásmakettjének segítségével mutatja be a holokausztot. A  tárlat szeptember végéig ingyenesen látogatható a karcagi zsinagógában. 

A kiállítás legfőbb törekvése a Z generáció bevonása a holokauszt túlélőinek, áldozatainak és elkövetőinek történeteire való emlékezésbe az informális oktatáson keresztül. Részletes modellek és interaktív bemutatók segítségével a középiskolás diákok ezáltal aktívan részt vehetnek a holokauszt megismerésében, amely túlmutat a hagyományos osztálytermi oktatáson. A cél az, hogy a program ismereteket közvetítsen a válságos időszakról, és biztosítsa, hogy a jövő generációi megfelelő módon tanulhassanak a múltból.

A vándorkiállítás nemcsak a holokauszt szörnyűségeire világít rá, hanem a gondolkodás és a párbeszéd terét is igyekszik megteremteni. A projekt oktatási szemlélete segíteni fogja a diákokat abban, hogy mélyebben megértsék a holokauszt történelmi, etikai és személyes dimenzióit. A fiatalok közvetlen bevonásával a kiállítás célja, hogy tartós kapcsolatot alakítson ki a múlttal, valamint empátiára és felelősségvállalásra neveljen a jelenben.

A megnyitó eseményen felszólalt Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Kovács Gábor holokauszttúlélő, Dr. Verő Tamás főrabbi, Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Gordon Gábor, az Élét Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A részletes modellek, a történelmi elbeszélések, a megrendítő személyes történetek és az interaktív tanulás kombinálásával a kiállítás egyszerre nyújt platformot oktatáshoz és méltó emlékezéshez.

A kiállítás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tárlatvezetések naponta indulnak.

A kiállítás jövőre Szolnokra is ellátogat majd, ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Mazsihisz.hu

Kapcsolódó cikkek