Nemrég az elképesztő aszály okozott problémát, most történelmi árvíz érkezik

Megosztás

Ami az ország keleti felét illeti, viszonylag kis árhullámokkal megúszhatjuk jelen állás szerint, nem úgy kicsit nyugatabbra, ahol a helyzet kifejezetten aggasztó.

Felkészülten várják az Ausztriából érkező, aggasztó méretű árhullámot a védelmi bizottságok Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében, illetve a fővárosban – idézi a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleményét az MTI.

A védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni. Ha a helyzet megköveteli, a főispánok által vezetett védelmi bizottságok élőerős segítséget is toboroznak – írják.

Az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokat szakmailag az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítja, a védekezési munkálatok mindenhol időben megkezdődtek. Ehhez a munkához minden érintett szakaszon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adja a védekezés támogató logisztikáját, a vármegyei védelmi bizottságok pedig a különböző vármegyei szervek munkáját koordinálják és szakmai kezdeményezésre döntenek a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedésekről. Az első és másodfokú védekezés egyes feladatainak elvégzésében a jogszabályok a települési polgármesterek feladatait is megszabják – tudatja a közlemény.

Közeli szomszédainknál ennél is nagyobb a gond. Bécsben házakat öntött el a víz, a város U4 és U6-os metróinak egy szakaszát pedig le is zárták az árvíz miatt. Lengyelországban Tomasz Siemoniak belügyminiszter arról beszélt, hogy jelenleg „nehéz a helyzet”, főként azokon a területeken, amelyeket négy folyó is körbevesz. A településeken homokzsákokkal és szivattyúkkal készülnek fel a helyiek az árvízre, de, mint mondják, „nem tudják, mire számítsanak”. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem lesz zavartalan a következő néhány nap, mert például a Zagyván és a Tiszán is árhullámra kell számítani, de közel sem akkorára, mint például a Dunán.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek