Lassan, de újul a jászberényi tisztiklub

Honvéd Jász kaszinó

Megosztás

2022-ben Jászberény önkormányzata sikeresen pályázott a “Helyi és térségi turizmusfejlesztés” elnevezésű felhívásra, amelynek eredményeként jelentős, 400 millió forintos támogatást nyert el. Egyelőre az állagmegóvásra és sürgős javításokra jutott pénz, de most már az engedélyezési eljárás zajlik.

A pénzügyi forrás lehetővé teszi a városban található Honvéd Jász Kaszinó, más néven Tiszti Klub épületének átfogó felújítását és korszerűsítését. A projekt keretében nem csupán az épület renoválására kerül sor, hanem annak akadálymentesítésére és környezetének rendezésére is, ami jelentősen hozzájárulhat majd a helyi turisztikai vonzerő növeléséhez.

A pályázat sikeres megvalósítása érdekében a városfejlesztési bizottság alapos előkészítő munkát végzett. Ennek részeként három szakmai cégtől kértek be árajánlatot a tervezési feladatok elvégzésére. A beérkezett ajánlatok értékelését követően az Inaani Studio Kft. nyerte el a megbízást, így ők felelnek a projekt teljeskörű tervezéséért.

Az előkészületek során azonban kiderült, hogy az épület állapota kritikusabb, mint azt eredetileg gondolták. Az évtizedes elhanyagoltság komoly károkat okozott, különösen az épület tetőszerkezetében. Ez azonnali beavatkozást igényelt, még a teljes felújítási projekt megkezdése előtt. A sürgős állagmegóvási munkálatokat, beleértve a tetőjavítást és a homlokzati vakolatjavítást, a JÁSZ-ÁCS Kft. végezte el 1,5 millió forint értékben még az előző évben.

A projekt azóta is folyamatosan halad előre, még ha lassan is. Az engedélyes tervek elkészültek, és jelenleg az engedélyezési eljárás van folyamatban. Emellett már a kiviteli tervek kidolgozása is zajlik. A Városgazdálkodási Bizottság nemrégiben kiválasztotta a beruházás műszaki ellenőrét is.

Ezt a feladatot a legkedvezőbb ajánlatot tevő Hornyák Mérnöki Iroda Kft. fogja ellátni, bruttó 4,4 millió forintos díjazás ellenében.

A komplex felújítási és fejlesztési projekt nem csupán az épület megmentését és korszerűsítését célozza, hanem várhatóan hozzájárul majd Jászberény turisztikai vonzerejének növeléséhez is. A Honvéd Jász Kaszinó felújítása így egyszerre szolgálhatja a helyi kulturális örökség megőrzését és a város gazdasági fejlődését a turizmus fellendítése révén.

Forrás és fotók: Budai Lóránt Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek