Hol található a gumiabroncs forgásirány jelölés?

Megosztás

Nyakunkon az ősz, nemsokára beköszöntenek az esős hónapok, amit a tél fog követni. Ez azt jelenti, hogy ideje ellenőrizni a garázsban, pincében pihenő téli abroncsokat, hogy még időben be tudjuk szerezni az új garnitúrát, ha szükség van rá. Ha gumiabroncsot cserélünk, vannak szempontok, amelyekre mindenképpen figyelni kell.

Minden fontos információ megtalálható az abroncson

A gumiabroncs forgásirány jelölés mellett minden más adat is szerepel az oldalfalon. Az új garnitúra vásárlása során ezekre is figyelni kell. Az ideális személy gumiabroncs kiválasztása a Gumiflex kínálatából egyszerűen megoldható. Meg kell nézni az autógumi méretét, a futófelületet, a mintázatot is. Utóbbi három különböző kialakítású lehet. Van aszimmetrikus, szimmetrikus és egyirányú abroncs is. Fontos döntés, hogy melyiket választjuk, mivel mindegyik rendelkezik előnnyel és hátránnyal is.

A szimmetrikus változat mindkét oldalán egyenlő nagyságú, azonos kialakítású mintázat található. A bal és a jobb oldala is ugyanolyan funkciókat lát el. Előnye, hogy kiemelkedő az irányíthatósága, valamint még intenzívebb igénybevétel esetén is kiváló a kopásállósága. Az úttartása is ideális, illetve a gördülési ellenállása alacsony, ami jó hatással van az üzemanyag-fogyasztásra. Csendes, zörejmentes közlekedést tesz lehetővé és a szett beszerzése is pénztárcakímélő. A hátránya egyedül az, hogy általában városi közlekedésre a legalkalmasabb, speciális körülmények között nem a legjobb.

Az aszimmetrikus mintázat jobb és bal oldala is eltérő. A külső része felel a stabilitásért, hogy éles kanyarokban is jól tudjunk manőverezni. A belső pedig a vízelvezetést oldja meg. A forgásirány jelölés ilyenkor kifejezetten fontos, mivel ellenőrizni kell, hogy az outside felirat a külső részen helyezkedjen el.

A kötött forgásirányú abroncsok felhelyezése

Az egyirányú gumik felszerelése során a legfontosabb, hogy a gumiabroncs forgásirány jelölésre odafigyeljünk. A megtalálása egyszerű, mivel az oldalfalon található. Specifikus V-alakú mintázattal rendelkeznek ezek az abroncsok, amelyek segítségével magas sebesség, illetve rövid féktáv érhető el. Nagy teljesítményű sportautók használnak ilyen gumiabroncsot. Ha valaki rendszeresen nagy távolságokat tesz meg, ideális választás a kötött forgásirányú abroncs. Még nyirkos, csúszós úton is kimagasló lesz a tapadás.

A mintázat jelentősége

A kopás mértéke is fontos, ezért kell rendszeresen ellenőrizni a futófelület profilmélységét. Ha ez már az 1,6 millimétert közelíti vagy annál kevesebb, akkor minél hamarabb meg kell rendelni az új garnitúrát. A kopás mértékének csökkentése érdekében például a kötött forgásirányú abroncsokat érdemes a tengelyeken megcserélni általában 12.000 kilométerenként. A futófelület állapota meghatározza a sebességet, a féktávot és a tapadást is.

Kapcsolódó cikkek