Hatalmas fogás, milliárdos értékű adózatlan dohányárut foglaltak le Karcagnál

Megosztás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy nagyszabású akció keretében razziázott Karcag mellett egy illegális cigarettagyárra, ahol összesen egymilliárd forint értékű adózatlan dohányárut foglaltak le. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt indítványozta öt férfi letartóztatását.

A NAV október 15-én igazoltatta az egyik gyanúsítottat, aki hozzávetőleg 500 ezer doboz, adózatlan dohányárut szállító járművet vezetett. A cigik egy illegális gyárban készültek Karcag külterületén, itt a hatóság több tonna fogyasztási dohányt, több raklap csomagolóanyagot, filtert, hüvelyt, ragasztót, gyártási hulladékot, illetve cigarettagyártó- gépsort talált meg és foglalt le.

A nyomozók a cigarettagyár közelében menekülés közben elfogtak három ukrán állampolgárt is, akik ott dolgoztak.

2024.10.25. – Álljon le a gyár

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látványos akcióban számolt fel egy illegális cigarettagyárat és lefoglalt egymilliárd forint értékű adózatlan dohányárut. Az üzemet működtető társaság öt tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd kezdeményezték letartóztatásukat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészségnél.

A gyanú szerint az elkövetők illegálisan gyártottak jövedéki adó alá eső cigarettát és szállították tovább értékesítés céljából, ezzel több, mint egy milliárd forintos kárt okozva az állami költségvetésnek.

Az ügyészség indítványa alapján, figyelembe véve a cselekmény jelentős súlyát, a magas anyagi értéket és az ügy büntetési tételét (5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés), a gyanúsítottak magyar állampolgárságát, illetve a bűncselekmény jellegéből adódó kapcsolatokat és a rendelkezésükre álló vagyont, fennáll a veszélye, hogy megszöknek vagy elrejtőznek. Az indítványban az ügyészség arra is hivatkozott, hogy a gyanúsítottak akadályozhatják a bizonyítási eljárást, valamint fennáll a bűnismétlés veszélye.

A bíróság minden gyanúsított esetében elrendelte a letartóztatást, de a végleges döntést a Szolnoki Törvényszék hozza meg a benyújtott fellebbezések alapján.

Kép: ugyeszseg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz

Kapcsolódó cikkek