A média jövője és a mesterséges intelligencia is szóba került a Szolnoki Filmfesztivál konferenciáján

Megosztás

A modern kommunikációs technológiák nyújtotta kihívásokról és lehetőségekről tartottak előadásokat a „Határvonalak – Médiatudatosság” konferencia résztvevői csütörtökön Szolnokon, a TISZApART Moziban. Az eseményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Tisza Mozi Kft. szervezte az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál keretében.

Demeter Éva, a fesztivál igazgatója nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy hosszú évek óta szoros együttműködés van az NMHH és a filmfesztivál között. Szerinte a konferencia lehetőséget nyújt arra, hogy fontos témák kerüljenek terítékre, mint például a mesterséges intelligencia és az új médiaformák társadalmi hatásai. Emellett a meghívott előadók kutatásaik eredményeit osztják meg a közönséggel, bemutatva a legfrissebb technológiai fejleményeket, amelyek különösen fontosak a nyilvánosság számára.

A TISZApART Mozi szintén szembesül az új média kihívásaival, különösen a streaming-platformok térnyerése kapcsán – tette hozzá. A mozik számára a legnagyobb kérdés jelenleg az, hogyan képesek megtartani a közönséget a digitális tartalomszolgáltatók által dominált piacon.

A mesterséges intelligencia hatása a filmes szakmára is hangsúlyos téma volt, különösen a látványtervezés területén.  Megjegyezték, az AI gyors fejlődése akár azt is felvetheti, lesz-e még szükség látványtervezőkre a jövőben.

Kollarik Tamás, az NMHH elnöki főtanácsadója és a konferencia elnöke kiemelte, hogy az átalakuló médiatér és a mesterséges intelligencia új kihívásokat, de egyben lehetőségeket is rejt magában.

A rendezvény további partnerszervezetei között volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Művészeti Akadémia.

MTI-információ

Kép: ATAFF Szolnoki Filmfesztivál Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek