Állatkínzás a Jászkunságban: műtéttel lehetett csak eltávolítani a láncot a kutya nyakából

Megosztás

A Jászságban élő férfi és nő hagyta, hogy a nyakörvként használt lánc a kutya húsába belenőjön, annak hossza pedig mindössze két méteres volt. Különösen nagy szenvedést kellett átélnie a kutyusnak, mire végre jó kezekbe került.

A Jászberényi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat azzal a jászfényszarui nővel és férfivel szemben, akik hagyták, hogy a férfi kutyájának a nyakába belenőjön a lánc, ami kis híján az állat életébe került.

A vád szerint a férfi 2022 márciusának végén, Jászfényszarun megkérte egy nő ismerősét, hogy a Jászfényszarun tartott keverék fajtájú kutyájáról gondoskodjon, amíg az ő lakhatási viszonyai rendeződnek.

Már ekkor sebes volt a kutya nyaka, ami később elfertőződött, mivel a kutya nyakára csavarral rögzített nyakörvként használt lánc a kutya húsába belenőtt. A nő látta a kutya állapotát, azonban a jászfényszarui ingatlanán a kutyát egy két méter hosszúságú lánchoz kötve úgy tartotta, hogy a sebek ellátása érdekében nem tett semmit, a láncot a kutya nyakáról nem vette el.

A kutya nyakában lévő lánc benövése súlyos gyulladással járt, ami az állatnak különös szenvedést okozott. A gyógykezelés elmaradása esetén a kutya nagy valószínűséggel elpusztult volna, ha lakossági bejelentés alapján nem szállítják el. A kutyát az állatorvosi beavatkozás után egy alapítvány vette gondozásba, ahol felépült.

A járási ügyészség mindkét vádlottal szemben – büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt vádiratában. Az ügyben a Jászberényi Járásbíróság fog dönteni.

A mellékelt képeket a nyomozás során az alapítvány bocsátotta rendelkezésre az ügyben szereplő, általuk ápolt kutyáról, és az eltávolított láncról. Forrás: Megyei Ügyészség

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek