Patthelyzet alakul-e ki Szolnokon, hogy ellenzéki a polgármester, de fideszes többségű a közgyűlés?

Györfi Mihály

Megosztás

Érdekes politikai helyzet alakult ki Szolnokon a júniusi önkormányzati választások után. Az ellenzéki összefogás jelöltje, Györfi Mihály ugyan elnyerte a polgármesteri széket, de a közgyűlésben a Fidesz szerezte meg a többséget. Ez teljes fordulatot jelent az előző ciklushoz képest, amikor a fideszes Szalay Ferenc tudott maga mellé állítani ellenzéki képviselőket, így kényelmes többséggel kormányozhatott.

A 444.hu készített riportot a szolnoki politikai helyzetről, ugyanis a június 9-i önkormányzati választási eredmény sokakat meglepett. Különösen annak fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is kampányolt Szolnokon a korábbi polgármester, Szalay Ferenc mellett. Ennek ellenére Györfi 375 szavazattal győzött, véget vetve Szalay 18 éves regnálásának.

Az új felállásban 9 fideszes képviselő áll szemben Györfi Mihállyal és 7 fős csapatával, valamint egy LMP-s képviselővel, Tóth Áronnal, aki egyfajta mérleg nyelve lehet a testületben. Györfi Mihálynak nincs esélye arra, hogy a Fidesz soraiból átcsábítson képviselőket, így kénytelen kisebbségből vezetni a várost a következő 4,5 évben.

A Fidesz kezdetben drasztikusan korlátozni akarta az új polgármester jogköreit, hasonlóan a győri esethez, ahol szinte teljesen megkötötték a polgármester kezét. Végül azonban Szolnokon kompromisszumos megoldás született. Bár több polgármesteri hatáskör átkerült a bizottságokhoz vagy a közgyűléshez, Györfi összességében elégedett az eredménnyel.

A polgármester pénzügyi mozgásterét 3 millió forintban maximalizálták, ami bár kevesebb Szalay korábbi 7 milliós keretéhez képest, Györfi szerint elvben fontos volt megtartani ezt a jogkört.

Az új polgármester meglepő módon nem bánja a kisebbségi helyzetet. Úgy véli, a több egyeztetés csökkenti a hibázás lehetőségét, és mindenkit megtanít a demokratikus működésre. “Ha Karácsony Gergely feketeöves tárgyaló, akkor nekem hétdanosnak kell lennem” – fogalmazott Györfi, utalva arra, hogy helyzetében különösen fontos a tárgyalási készség.

A fideszes frakcióvezető, Töreki András nyilatkozatában hangsúlyozta az együttműködés fontosságát a város érdekében. Amikor arról kérdezték, miért nem próbálták teljesen korlátozni a polgármester jogköreit, mint Győrben, azt válaszolta: “ez intelligencia kérdése“. Hozzátette, hogy csak olyan ügyekben tudnak együttműködni, amelyek Szolnok lakóit és a város fejlődését szolgálják.

Az új felállásban öt tanácsnok lesz: két fideszes, két Györfi-párti és egy LMP-s. Az alpolgármesterek számáról és pártállásáról még folynak az egyeztetések. A Fidesz kiinduló ajánlata egy fideszes alpolgármester volt, amit Györfi elutasított. Az ő utolsó javaslata két fideszes és egy polgármesterpárti alpolgármester, ami még “emésztés alatt” van a Fidesz részéről.

Györfi stratégiája az, hogy ha olyan döntést hoznak, amivel nem ért egyet, élni fog vétójogával, és szükség esetén törvényességi felügyeletet kér. Hangsúlyozta, hogy 17 képviselőben – vagyis a teljes közgyűlésben – gondolkodik, és a pártpolitika nem érdekli.

A helyzet tehát feszült, de úgy tűnik, mindkét oldal törekszik az együttműködésre Szolnok fejlődése érdekében. A következő hónapok megmutatják, hogy sikerül-e valóban konstruktív együttműködést kialakítani, vagy elmélyülnek a politikai ellentétek. Mindenesetre Szolnok esete érdekes példája annak, hogyan működhet egy megosztott önkormányzat, és tanulságos lehet más, hasonló helyzetben lévő városok számára is.

Képek: Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek