Tisza-tó: A téli vízszint beállítását tervezik

Megosztás

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szeptember 30-án rendezte meg hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását, amelyen a tározó hasznosításában érintett felek vettek részt a Kiskörei szakaszmérnökségen.

Az eseményt Lovas Attila igazgató köszöntője nyitotta meg, majd Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök az utóbbi időszak üzemeltetési tapasztalatait osztotta meg. Katona Gábor osztályvezető a Tisza-tavi Kódex felülvizsgálatának részleteiről tartott tájékoztatót.

A tervek szerint október 7-én a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 centiméteres vízszintet 725 centiméteres tartományra állítják be, a vízjárás változásának megfelelően.

A téli vízszint beállítását két lépésben fogják végrehajtani, figyelembe véve a halak szaporodásához szükséges körülményeket. Az őszi leürítést október 30-án kezdik, az első fázisban november 20-21. környékén 560 centiméteres vízszintet állítanak be a tóban, hogy támogassák a tervezett munkálatokat.

Ezt követően 3-4 nappal később visszaemelik a vízszintet 620 centiméterre, amely a tavaszi feltöltésig megmarad.

Fontos megjegyezni, hogy a téli vízszint beállításának időpontját és ütemezését esetleges árhullámok befolyásolhatják. A leürítés megkezdéséről és a folyamat részleteiről külön tájékoztatót fognak közzétenni.

Kép: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek