Déryné Széppataki Róza halálának évfordulójára emlékeztek Jászberényben

Megosztás

Az idén 150 éves Jász Múzeumban tartották meg a Déryné Emlékünnepséget korának legnépszerűbb színésznője legkiemelkedőbb sikereit Erdélyben és a Partiumban érte el, sőt, az életrajzában nem is találni nyomát annak, hogy szülővárosában vagy annak közelében valaha fellépett volna. Ennek ellenére szülővárosa, Jászberény méltó módon őrzi az emlékét, egy rendezvényház és egy városi kitüntetés viseli a nevét.

A Jászkerület, a múzeum, illetve a Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében adták át a Déryné-emlékplaketteket, valamint megemlékeztek a jászberényi születésű első magyar opera-énekesnőről, aki a Bánk bán írójának, Katona Józsefnek a haláláig plátói szerelme volt. Az első magyar primadonnaként is említett Dérynét a Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója, Dr. Bathó Edit méltatta.

Eredeti nevén Schekenbach Rozália, hasonlóan a korabeli vándorszínészek többségéhez, családja tiltása ellenére választotta a színészi pályát. Pestre került, majd 1810-ben kapott szerződést a második magyar színháztól és ekkor vette fel a Széppataki nevet. 1815-től vidéki társulatokhoz csatlakozott, fellépett többek között Székesfehérváron, Szombathelyen és Komáromban, ezután került Kolozsvárra.

Az idei emlékünnepség díjazottja lett Kuli Orsolya, a Jászság Népi Együttes táncosa, a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa és művészeti vezető, valamint a Jánoshidai Kárpit Társulat, a Faluszínház saját társulata.

Kép: Gémesi Balázs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek