Hepatitis-vész Jászapátin: a helyiek félnek, de sok a dezinformáció is

Megosztás

Ifj. Pócs János közlése nyomán a Szol24-en is olvashattak róla augusztus végén, hogy néhány helyi család Hepatitis A betegséggel fertőződött meg. Az alpolgármester sokadik posztolása után nem sokkal később a Facebookon több helyi lakos arról számolt be, aggályosnak tartják, hogy az érintettek szabadon járnak-kelnek a városban. A Telex utánajárt, milyen a hangulat jelenleg a településen, ahol bár sokan félnek, vannak olyanok is, akik sérelmezik Pócs János országgyűlési képviselő fiának kommunikációját.

Az alpolgármester a közösségi oldalán arról tájékoztatta a lakosságot néhány héttel ezelőtt, hogy az üggyel kapcsolatosan az önkormányzat együttműködik a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal, illetve megkezdték a szükséges lépéseket a lakosság védelme érdekében.

A hepatitis A egy vírusos fertőzés, amely a májat támadja meg, általában enyhe vagy közepes súlyosságú májgyulladást okoz. A betegséget a hepatitis A vírus (HAV) okozza, leggyakrabban szennyezett élelmiszerek és víz útján terjed.

A szolnoki Momentum nem az intézkedések szükségességét, inkább az általauk hanguletkeltőnek, személyiségi jogokat sértőnek tartott kommunikáció miatt háborodott fel. Egy elnökségi tag szerint Pócs „hangulatkeltésre és személyiségi jogokat sértő képek közzétételére használja fel a helyzetet, olyan fotókat oszt meg közösségi oldalán, ahol roma emberek láthatóak, azt sugallva, hogy ők is fertőzöttek a vírussal. Képei alapot adtak a negatív hangulat keltésre az ott élő roma származású lakossággal szemben. Emiatt hatalmas ellentétek alakultak ki a helyi lakosok között.”

Eddig négy családot fertőzött meg hepatitis vírus Jászapátiban

A Telex ellátogatott Apátira, majd hamar ki is derült, hogy a júniusi önkormányzati választáson a Tisza Párt által is támogatott Illés Gergő ellen vereségedett szenvedett Ifj. Pócsot nem olyan könnyű elérni. A városháza portájához érkezve az újságírókat egyből egy piros betűs nyomtatott szöveg fogadta: a hepatitisz terjedésének megakadályozása érdekében az ügyfelek használjanak kézfertőtlenítőt.

„Interneten láttam, hogy ez van, ifjabb Pócs János írta ki. Próbálunk kezet mosni, fertőtleníteni, nehogy baj legyen. Azt mondják, hogy ezek az emberek bejárnak ide is, hogy itt járkálnak a városban, azt is mondják, hogy nem engedték, hogy a házaikat fertőtlenítsék, meg nem akarták felvenni az oltást. Ez a szegényebb városrészen jelent meg, ott nyilván annyira nem figyelnek oda a higiéniára” – sorolja a hallottakat egy babakocsit toló nő. Másnak is hasonló forrásai vannak. Egy fiatalabb lány azzal pattint le, hogy „a Facebookon mindent el lehet olvasni” – összegezte a véleményét egy helyi lakos.

Az érintettekkel is sikerült beszélnie a Telexnek, akik úgy vélik, fel lett fújva az egész történet azáltal, hogy a fideszes alpolgármester kendőzetlenül nyilvánosságra hozta a fertőzöttek kilétét.

„A koronavírus nem volt így felkapva, mint ez a betegség most. Azért, mert most egy-ketten elkaptuk?. A drogosokat nem teszik ki ennyire a nyilvánosságba.”

Kép: Telex/Bődey János

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek