Kiosztották a díjakat a város napja alkalmából – mutatjuk ki lett Szolnok új díszpolgára

Megosztás

A hagyományoknak megfelelően Szolnok Napi rendezvénysorozat részeként tartottak díjátadó gálát az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, ahol a város legrangosabb elismeréseit vehették át a díjazottak.

Az elismeréseket Szolnok leköszönő polgármestere, Szalay Ferenc adta át, aki ünnepi köszöntőjében kiemelte: Szolnok sok tekintetben szerencsés település, kiváló szakemberek sokaságának tudása járul hozzá a város fejlődéséhez. Ők azok, akik előre tekintenek és kitűzött szakmai céljaikat elérik, mindehhez pedig megvan bennünk a kellő kitartás, elkötelezettség, kreatív szellem és a feladat iránti alázat.

A rendezvényen  Európa közepén címmel felejthetetlen műsorral ajándékozta meg a vendégeket a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szigligeti Színház, a Tisza Táncegyüttes, a Bartók Béla Kamarakórus és a Szoldance TSE.

Dr. Bali Tamás – ezredes, bázisparancsnok, augusztus 20-án Sulyok Tamás köztársasági dandártábornoknak nevezte ki.  A hivatásos tevékenysége mellett alakulatával rendszeresen részt vesz városi civil rendezvényeken is, melyeket a lehetőségekhez képest támogat.

Berman Dávid – 1989-től a mai napig a Szolnoki Zsidó Hitközség választott elnöke, munkáját szívvel – lélekkel végzi a helyi zsidó közösség szolgálatában. A zsidóság megismertetése érdekében folytatott elkötelezett tevékenységének köszönhető, hogy a Tisza Mozi épületében ma is működik a „kis zsinagóga”, a Mártírok Temploma, amely a Szolnok és környéki zsidó családok szöveges és tárgyi relikviáiból összeállt, folyamatosan bővülő tárlattal állít emléket a zsidó nép múltjának.

Dr. Csikósné Pomázi Mária – 29 éve a Szolnoki Hetényi Géza Kórház Központi Gyógytornász Csoportjának tagjaként tevékenykedik. Dévény Anna-féle speciális kezeléssel mozgásfejlődésükben elmaradott gyermekeknek segít. Gyakorlati oktatóként több éve foglalkozik gyógytornász hallgatókkal. Mottója:,,A mozgás sok gyógyszert pótol, de olyan orvosság nincs, amivel a mozgást pótolni lehet.”

Kondor Balázs – Tevékenysége, vasúti hivatástudata és elszántsága, kitartása példaértékű vasutas kollégái és a Szolnok városban élők számára egyaránt. A vasutas kultúra megőrzése érdekében végzett munkája páratlan.A saját vasúttörténeti magángyűjteményének egy részéből a MÁV Zrt. támogatásával berendezte a megyeszékhely pályaudvarán a Szolnoki Vasúti Almáriumot.

Kővári Anna – Újságíró. Leghosszabb ideig a Panel újság főszerkesztőjeként dolgozott, mely egyfajta jelképe lett városunk legnépesebb lakókörzetének. Az újságnak és szerkesztőjének rendkívül nagy szerepe volt és van abban, hogy egyfajta sajátos lokálpatrióta érzést alakított ki a kisvárosnyi városrész lakóiban, s kulturális téren is fejlesztette az összetartozást.

Dr. Szőnyegi Ferenc László – 2011-ben a Hetényi Géza Kórház Ideggyógyászati Osztályán kezdte el hivatását gyakorolni. Munkája során az emberséges, empatikus, beteg orientált ellátást mindig kiemelkedően fontosnak tartotta. Dacára a rengeteg kihívásnak, amikkel a betegágy mellett gyakran szembe kell néznie egy orvosnak, boldogsággal tölti el, hogy életét a gyógyításnak szentelheti.

Pappné Szabó Anita – Jelenleg a Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató alapítvány elnökeként, valamint emellett a Katona József úti Szolgáltató Pont és a Szandaszőlősi Tanoda működtetőjeként is végzi segítő tevékenységét. Munkája során elsődleges célja a Szolnok városban élő, alacsony iskolai végzettségű, kiemelten hátrányos helyzetű társadalmi rétegek életesélyének javítása, a társadalmi felzárkóztatásukat célzó, kompetencia-fejlesztő, uniós forrásokból megvalósuló felzárkóztató képzések helyi megvalósításának biztosítása.

Dr. Bene Ildikó – Orvosi pályáját a Jász-Nagykun-Szolnok Varmegyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet belgyógyászatán kezdte, majd belgyógyászatbóI szakvizsgázott es licence vizsgát tett le hipertonológiábóI. A kórházi munkát követően 1997-től a Rendelőintézet belgyógyászati szakrendelésen tevékenykedett, 2001-tol csoportvezetőkent. 2007-ben megbízást kapott a Rendelőintézet vezetői feladatainak ellátására. 2009-tol pályázatot követően orvosigazgatói, majd 2010-tol 2014-ig főigazgatói munkakörben vett reszt az intézet vezetésében. Pályafutása példaértékű, emberi hozzáállása átlagon felüli, mindennapi tevékenysége, szakmai és a betegek iránti tisztelete elismerésre méltó. Nagy felelősségvállalást igénylő munkái során sosem felejtette el Szolnokot

Dr. Polyák Kornélia – Az amerikai Harvard Medical School Dana-Farber Rákintézetének orvosprofesszora es a Dana-Farber Harvard Cancer Center ráksejtbiológiai programjának társvezetője.

Polyák Kornélia Jászberényben született, de Szolnokon nőtt fel. Itt végezte középiskolás tanulmányait is, a Varga Katalin Gimnáziumban érettségizett. Orvosdoktori diplomát 1991-ben a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett (a Szegedi Tudományegyetem elődintézménye). 1995-ben védte meg PhD-dolgozatát a Cornell Universityn (New York, USA). A posztdoktori képzés követelményeit Baltimorban teljesítette a Johns Hopkins Oncology Centerben. 1998-ban csatlakozott a Dana-Farber Cancer Institute es a Harvard Medical School intézményhez, ahol 2011-ben léptették elő professzorrá.

Kutatásainak középpontjában az emlődaganatok evolúciója áll. Dr. Polyák Kornélia és laboratóriuma az emlőrákos betegek klinikai kezelésének javítását tűzte ki célul az emlőtumor evolúciójának megértése révén. Nagy erőfeszítéseket tett a daganatok egészének vizsgálatára es az interdiszciplináris megközelítések alkalmazására irányuló új módszerek kifejlesztésére.

Az emlőrák evolúcióra összpontosító tanulmányok nemzetközileg elismert vezéralakja. Az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia 2022-ben Karikó Katalin mellett őt is tagjává választotta. A tagságot az egészségügy és az orvostudomány egyik legrangosabb elismerésként tartják számon a világon.

További információkat a díjakról és a díjazottakról itt olvashat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek