Tovább szárad a Tisza

Tisza - alacsony vízállás

Megosztás

Egy ideje lehet már arról hallani, mennyire kevés a víz a Tisza közép-magyarországi szakaszán. A meghosszabbított hőségriadóval járó kánikula még rosszabbá tette a helyzetet.

A forróság és az aszály komoly változásokat idézett elő, egy hete -267 cm-es vízállást mértek Szolnoknál. Augusztus 30-án már -281 centit. De Tiszaugnál -282, Tiszaroffnál -259, Tiszavárkonynál pedig -303, Martfűnél pedig -324 centimétert tapasztaltak pénteken reggel.

Igazából a Felső-Tisza hasonló problémákkal küzd, Tivadarnál -301, Záhonynál -319 cm a mért eredmény. Nem is nagyon várható javulás, a következő napok 30 fok feletti hőségei miatt, mert bár lesznek helyi zivatarok országszerte, az nem lesz elég ahhoz, hogy pótolják a Tisza és mellékfolyóinak vízhozamát.

Augusztus 21-én már olyan videók keringtek az interneten, hogy gyalog át lehet lábalni a Tiszán. A Cibakházánál készült videófelvétel mutatja, hogy helyenként a meder gyalogosan is átjárható, bár ezt az örvények és medermélyedések miatt nem ajánlják.

Száraz aljzaton fekvő stégek, megfeneklett csónakok, felszínre bukkanó homokpadok és szigetek – mind arra emlékeztetnek, milyen könnyen eltűnő értékünk a víz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek