Szalay Ferenc a Szigligeti Színház évadnyitó ülésén mondta el, mi a legnagyobb felelősségünk

Megosztás

A Szigligeti Színház 2024/2025-ös évadnyitó társulati ülésén járt a Szol24 – Barabás Botondon, a regnáló igazgatón kívül Szalay Ferenc is beszélt a színház jelenéről és Szolnok kulturális életéről.

Jól vagytok? – kérdezte a társulatot Barabás Botond. A nézőtérről érkező nagy nevetésből arra lehetett következtetni, hogy mindenki kipihente magát a nyári leállás alatt. A negyedik Barabás vezette évad következik a Szigligeti életében. Az elmúlt években jócskán adódtak nehézségek, gondoljunk a koronavírus miatt online térbe szorult előadásokra, de, mint eddig, ezentúl is azon lesz a társulat, hogy legyőzzenek minden felmerülő akadályt.

Lassan lekerülnek a fehér leplek és megnyílik minden sor az érdeklődők előtt

Vladimir Anton, Dicső Dániel és Pányik Tamás rendezőként erősítik majd a társulatot. Utóbbi Vidnyánszki Attila osztályában végzett az SZFE rendezői szakán. Sebestyén Aba színész, rendező, Zöldi Gergely dramaturg, Hojsza Henrietta koreográfus és Cserényi Nóra jelmeztervező szintén hozzájárulhatnak a következő évad sikereihez.

Barabás ezután ismertette az új darabokat. Ilyen lesz a Vízkereszt, vagy bánom is én Vladimir Anton rendezésében, vagy a Család ellen nincs orvosság című előadás. Továbbá láthatja a publikum a Sweet Charity, a Portugál, valamint a Bűntény a Kecskeszigeten című darabot is. A nagy sikernek örvendő Fösvény marad, ahogy a Hajmeresztő, az Aranykulcsocska, a New-Yorki komédia és az Öldöklés Istene is.

Barabás Botond és Szalay Ferenc, háttérben az új évad darabjaival

Az évadnyitó következő állomása a közelmúltban elnyert díjak ismertetése volt. Az országos ismertséget szerzett Dósa Matyi nemrégiben a Szarvasi Vízi Színház Hajmeresztő című előadásban nyújtott teljesítményéért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Közös érdem a vármegyei közművelődési díj, amelyért Barabás külön kifejezte köszönetét.

Gombos Judit ismét nyert

A Szigligeti egyik hagyománya, hogy minden évad végén megválasztja a közönség a kedvenc szinészét és színésznőjét, amire az új évad megnyitójén derül fény. Előbbi ezúttal Molnár László lett, a hölgyeknél nem történt változás, újra Gombos Judit nyerte a szavazást.

Molnár Lacinak is jutott az ölelésből

Az Országos Színházi Találkozó megrendezése források nélkül nem megy, és bár nem állunk jól ebben a tekintetben, a városvezetés azon lesz, hogy megvalósuljon a program – hangzott el. Az az erő, ami eddig támogatta a színházat, megmarad a testületen belül, szóval nem lehet gond a kultúra és a közművelődés finanszírozásával, hiszen ha ez elveszik, minden elveszik a végén, vélekedett a leköszönő polgármester.

Lehet mondani, hogy több járdát kell létesíteni és jobban le kell vágni a füvet – mondta némi áthallással Györfi Mihály kampányára utalva – de a legnagyobb felelősség, hogy a kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés normálisan működjön. “Ez alapstratégia, alapfeladat és vinni is fogjuk a jövőben” – ígérte meg Szalay. Végül kiemelte a közösség erejét, amely szerinte alapja a sikernek. Megköszönte mindenkinek a munkáját és megkérte a társulatot, hogy hidratáljanak eleget a melegre való tekintettel, de szigorúan csak vízzel. A társulat egy része pedig már ment is a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darab olvasópróbájára. Az előadást szeptember 27-én láthatja a közönség.

Kapcsolódó cikkek