A védőnő a család partnere

védőnő

Megosztás

A védőnő elsősorban szakmai tanácsadással támogatja a családot. Minden esetben a gyermek érdekei a legfontosabbak. A szülőknek nagy segítség lehet a gyermekük fejlődésének, nevelésének folyamatában, hogy egy szakmailag jól felkészült, az egészségügyi rendszert, adott esetben az iskolai rendszert, valamint a család helyzetét is jól ismerő szakemberrel vannak rendszeres kapcsolatban.

A védőnők a prevenciós programokban is nélkülözhetetlenek. Emellett nagy szerepet játszanak a családban való jelenlétükkel az anyatejes táplálás, a szoptatás elősegítésében is.

A területi védőnők általában az alapellátáshoz tartoznak, a háziorvosi rendszerben. A kórházi védőnők a szülészeti osztályokon, a csecsemő és gyermekosztályokon dolgoznak. Van egy speciális terület is, a gyermekvédelemben dolgozó védőnők. A kormányhivatalokhoz tartozik a családvédelmi szolgálat, a védőnők ennek keretében segítik a krízishelyzetben lévő várandós anyákat. Valamint a két lépcsős tanácsadásban részt vesznek a terhességmegszakítás folyamatában.

Forrás: Pexels

A családvédelem fontos terület. Mivel a védőnő rendszeres kapcsolatban áll a családdal, látja a gyermek valós helyzetét, fel tudja hívni a figyelmet már a krízishelyzet kialakulása előtt is a problémákra. Amikor pedig nincs más lehetőség, mint a hivatalos beavatkozás, akkor komoly segítséget jelent az az információ együttes, amely a védőnőnek köszönhetően rendelkezésre áll. Abban az esetben, amikor nincsenek meg a gyermek számára a megfelelő életfeltételek, akkor a védőnő köteles jelenteni a Gyermekjóléti Szolgálatnak. Innentől a Gyermekjóléti Szolgálattal közösen dolgozik tovább a családdal. Ha ez sem hoz megfelelő eredményt, akkor a Gyámügy bevonása is szükséges lehet. Nem könnyű, amikor egy gyermeket ki kell emelni a családból. Azonban a védőnők a képzés során ilyen téren is kapnak felkészítést. A szülőt akkor is segítik, amikor a gyermek visszakerülhet a természetes családjához.

A védőnők munkáját éves országos jelentésben összesítik. Az információk az ország minden részéről, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központba érkeznek be. A mentorok, a hatósági szakfelügyelő védőnők, és az egészségügyi döntéshozók is látják ezeket az adatokat, ami alapján meg lehet határozni a következő időszak fejlesztéseit. Ez a szakmai összegzés tartalmazza a teljes éves védőnői dokumentációt, ami azt jelenti, hogy az összes adatból akár konkrét településre, vármegyére vagy kistérségre vonatkozó tendenciákat is látni lehet. Ennek megfelelően dolgozható ki országos vagy akár vármegyére, egyes járásra vonatkozó térségspecifikus fejlesztési terv. Minőségügyi szakmai ellenőrzés is van az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, amely minőségügyi ellátás szempontjából is elemzi a beérkező adatokat. Ennek alapján a képzésfejlesztési irányokat lehet meghatározni. Az iskolaegészségügyi szakmai összegzés pedig külön készül, az iskolákban dolgozó védőnők adatai alapján.

Kevesen hagyják el a pályát, mivel a legtöbb védőnő hivatásként éli meg a munkáját. Sokan vannak, akik egy családon belül akár több generációt is végig kísérnek a gyermekvállalás időszakában. Az sem ritka, hogy a nyugdíjba vonulás után is dolgoznak részmunkaidősként. Ugyanakkor az egészségügyben sok területen érzékelhető szakemberhiány itt is megjelenik. Ezért a szakma felvevő képessége miatt, a képzésben résztvevők jelentős többsége számíthat arra, hogy a diploma megszerzése után munkába tud állni.

Csaba Beatrix

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek