Hol van az ágy legjobb helye a szobában?

Megosztás

Az ágy elhelyezése a hálószobában nemcsak esztétikai kérdés, hanem az alvás minőségét és az általános közérzetet is nagymértékben befolyásolja. 

Ezért is gondoltunk arra, hogy ma bemutatjuk a legfontosabb szempontokat és tippeket, amelyek segítenek a megfelelő hely kiválasztásában. A cikk megírásában az Otthonok & Megoldások inspiráló anyaga volt a segítségünkre.

A helyiség adottságai

A szoba mérete és alakja alapvetően meghatározza, hova helyezheted az ágyat. A kisebb helyiségekben például érdemes olyan helyet választani, ahol maximalizálja a szabad térérzetet és lehetővé teszi a kényelmes mozgást.

Továbbá az ablakok és ajtók elhelyezkedése szintén fontos tényező. Az ágyat érdemes úgy elhelyezni, hogy ne közvetlenül az ablak alatt legyen, mert a huzat és a hőmérséklet-változások zavarhatják az alvást. 

Az ajtóval szemben lévő pozíció viszont igazán előnyös, mivel a bejáratra való rálátás garantálja a kontroll érzetét. 

Praktikus szempontok

Az ágy közelében fontos, hogy legyenek könnyen elérhető elektromos aljzatok, hogy az éjjeli lámpák és egyéb elektronikai eszközök csatlakoztatása ne okozzon problémát. Az olvasáshoz szükséges megfelelő világítás szintén fontos szempont.

Személyes preferenciák

Az ágy elhelyezésekor figyelj arra, hogy nyugodt és csendes környezetben legyen. Kerüld a zajforrásokat, mint például a forgalmas utakra néző ablakok vagy a ház gépészeti helyiségei mellett lévő falak!

Ha van rá lehetőség, helyezd az ágyat úgy, hogy kellemes kilátás nyíljon az ablakon keresztül! Ez szintén nagymértékben hozzájárulhat a nyugodt és pihentető alváshoz.

A feng shui elvei

A feng shui, egy ősi kínai térrendezési művészet, amely az ágy elhelyezésére vonatkozóan is számos tanácsot kínál. Ilyen lehet például az, hogy kerülni kell az olyan elhelyezését, amikor feje alatt üres tér van. Helyette egy szilárd falhoz kell helyezni, amely támaszt és stabilitást nyújt.

De a feng shui szerint fontos az energiaáramlás biztosítása is. Az ágy körül elegendő helynek kell lennie, hogy az energia (chi) szabadon áramolhasson. Kerüld az olyan elrendezést, ahol az ágy közvetlenül a falhoz vagy más bútorokhoz ér! A főfalat különösen érdemes kerülni, mivel ezekben futnak általában a szennyvíz- vagy gázcsövek.

Egy kis érdekesség Japánból

Nagyon sok nép hisz abban, hogy ha meghatározott égtájak felé fordulva alszol, akkor az rossz óment jelent. Japánban például a fejnek nem szabad észak felé néznie.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikkünket, és a leírtakból sikerül majd ihletet meríteni ahhoz, hogyan helyezd el az ágyat a hálószobádban. 

Ha további tanácsra lenne szükséged, javasoljuk, hogy keresd fel az Otthonok & Megoldások szakértő munkatársait, akik mindenben szívesen állnak majd a rendelkezésedre!

Kapcsolódó cikkek