Akcióban a székicsérek – Különleges pillanatok a Nagykunságban

Megosztás

Ön tudta, hogy a székicsér, latin nevén Glareola pratincola egy fokozottan védett madárfaj, amely Magyarországon a kihalás szélére került? A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei mindent megtesznek azért, hogy megóvják ezt a látványos, mezőgazdasági területeken fészkelő madarat.

Különleges jelenetet sikerült megörökíteniük Kisújszállás egyik fészkénél, ami rávilágít arra, hogy a Nagykunságban található fészkelőhelyek kulcsszerepet játszanak a faj számára fontos rovarbőség biztosításában.

Röptében a legyet is… 🪶 A székicsér (Glareola pratincola) hazánk kipusztulással közvetlenül fenyegetett, ⚠️ fokozottan védett madárfaja. A Hortobágyi… | By Hortobágyi Nemzeti Park IgazgatóságFacebook

Röptében a legyet is… 🪶 A székicsér (Glareola pratincola) hazánk kipusztulással közvetlenül fenyegetett, ⚠️ fokozottan védett madárfaja. A Hortobágyi…

A videófelvételen az látható, ahogy a madár reflexszerűen elkap egy rovart a fészekben ülve, majd azt átadja éhes fiókáinak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság arról is beszámolt, hogy az elmúlt 15 év alatt a fészkelő párok száma 14-ről közel 70-re nőtt, bár ez még mindig elmarad az 1980-as éveket megelőző állománymérettől.

A felvételt Monoki Ákosnak és Kiss Ádámnak köszönhetjük.

Kép: mme.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek