Ez már a vég? – kilenc nap, huszonkettő melegrekord Magyarországon

Megosztás

Július közepén kilenc nap alatt összesen huszonkettő új hőmérsékleti rekord született Magyarországon, ebből tizenhárom hajnalban. Július 11-től kezdődően hat egymást követő napon minden nap megdőlt az országos melegrekord. Ebből három alkalommal Bács-Kiskun megyében, Kelebián, és háromszor Hajdú-Bihar megyében, Körösszakálon mértek új csúcsot – közölte az MTI.

A HungaroMet Zrt. jelentése alapján július 9. és 17. között hét országos napi melegrekord, nyolc országos hajnali melegrekord, valamint két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord dőlt meg.

Például július 9-én a Baja Csillagvizsgáló állomáson 38,1 Celsius-fokot regisztráltak, amely meghaladta az előző 37,9 fokos rekordot. Július 11-én hajnalban Bodán 26,9 fokot mértek, szemben a korábbi 24,8 fokos csúccsal. Július 12-én hajnalban Pécs egyetem állomásán 25,8 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, amely 0,8 fokkal magasabb volt az 1951-ben, a fővárosi gellérthegyi állomáson mért korábbi rekordnál.

Kedden jelentős időjárás-változás várható: zivatarok alakulhatnak ki, és rövid időn belül akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat a Duna vonalánál és attól keletre. Ezért hét vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

A Szol24-en az utóbbi időszakban több alkalommal is beszámoltunk róla, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyét sem kerülte el az embert próbáló időjárás, nem olyan rég vörös kód is érvényben volt a nagy meleg miatt.

Kép: portfolio.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek