A kormányzati csatornák – köztük a közmédia is – kamuvideót terjesztenek Trump merénylőjéről

Megosztás

Annak ellenére, hogy már vasárnap délutánra kiderült, hogy valaki csak viccből készítette el a videót és meg is bánta a rossz poénkodást, az esti híradóban még simán lement a közmédiában, valamint szinte az összes fideszes szócső hivatkozott rá. A valós tények azonban köszönőviszonyban sincsenek ezzel, láttunk már ilyet.

A teljes magyar kormánymédiát befutotta a videó, amit a készítője csak poénnak szánt, majd belátta, rossz vicc volt. A részletekről a Lakmusz számolt be.

„Fenyegető videót töltött fel magáról a merénylet előtt Donald Trump támadója”

– ezzel a címmel jelent meg a hirado.hu-n egy cikk vasárnap este (itt archiválva), miután helyi idő szerint szombat kora este rálőttek Donald Trumpra egy Pennsylvaniában tartott választási gyűlésen. A közmédia videójában látható egy rövid videórészlet egy fiatal férfiról, aki állításuk szerint Trump merénylője. Azt mondják róla:

Thomas Matthew Crooksról máris nyilvánosságra került egy videó is, amelyben fenyegetően azt mondja, gyűlöli a republikánusokat, gyűlöli Trumpot.”

Csakhogy a videón szereplő férfi nem Donald Trump merénylője. A fiatal férfi csupán hasonlít az eredeti támadóra, Thomas Matthew Crooksra, ezért poénból feltöltött egy videót magáról az X-re, amely hamar virálissá vált.

A férfi később arról posztolt, hogy csak viccnek szánta az egészet, de rájött, hogy hibát követett el. (Közösségimédia-oldala ma már nem publikus, a videó csupán archivált linkeknek köszönhetően látható.)

A Híradó által is idézett videóról azonban már órákkal korábban kiderült, hogy kamu volt. Nem csak külföldi tényellenőrző oldalak írtak erről, vasárnap kora délután az rtl.hu-n már magyarul is megjelent egy cikk, amely felhívta a figyelmet a trollvideóra.

Ettől függetlenül a kamuvideót készítő férfi képe és a hirado.hu által is bejátszott felvétel végigjárta a magyar kormánymédiát, a cikkeket azóta sem javították. A felvételek megjelentek többek között:

Vasárnap hajnalban a jewgazing nevű X-felhasználó feltöltötte azt a videót, amelyre később a hirado.hu és a teljes magyar kormánymédia is hivatkozott cikkeiben (a linken látható, hogy a videót nem a merénylet előtt osztotta meg a férfi, ahogy azt a közmédia állította cikkében, hanem már utána). A férfi azt mondja benne:

„A nevem Thomas Matthew Crooks. Gyűlölöm a republikánusokat. Gyűlölöm Trumpot. Tudjátok mit? A rossz fickót kaptátok el.”

De mivel politikailag ez nem jön rosszul a Fidesznek, valószínűleg a cáfolat el fog sikkadni. Pedig az álhírterjesztéssel kapcsolatban mintha 2020-ban született volna valamiféle szankcionálás… csak nem mindegy, melyik oldalról derül ki. Így ennek bizonyára a világon semmi következménye nem lesz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek