Szakmai összefogás segíti a védőnők munkáját

Megosztás

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége 2019-ben jött létre. A szervezet nem csak azokat fogja össze, akik ezt a Hungarikumként jegyzett hivatást választják. A szakmaközi együttműködések révén, a szervezetnek széleskörű rálátása van arra, hogyan lehet a leginkább segíteni a családoknak. Ennek köszönhetően, családokat segítő civil szervezetek, társszervezetek, és a témában illetékes magánszemélyek is csatlakozhatnak. Így többek között pedagógusok, orvosok, gyógytornászok, dietetikusok, gyermekvédelmi szakemberek is részt vesznek a munkában.

Várfalvi Marianna elnök asszony, arra kérjük, hogy mutassa be azt a széleskörű tevékenységet, amivel a védőnőket segítik.

A szervezet törekszik arra, hogy összekapcsolja azokat a szakmai területeket, amelyekkel a védőnők találkoznak a munkájuk során. Az elmúlt 5 éveben több, mint 40 együttműködési megállapodást kötöttünk külső szervezetekkel, amelyekkel közösen, folyamatosan dolgozunk a családokért. Említhetjük a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, vagy az Egyszülős Központot. Stratégiai partnereink között ott van a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, és az Országos Kórházi Főigazgatóság is. Határon túli partnereink is vannak, például a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. Ők segítenek abban, hogy a családokkal foglalkozó, határon túli szervezetekkel kapcsolatba kerülhessünk, és rajtuk keresztül a határon túl élő magyar családoknak is segítsünk.

Van egy különleges partneri kapcsolatunk a Magyarországi Kínai Nők Egyesületével, amely a Magyarországon életvitelszerűen élő kínai nőket tömöríti. A felőlük érkező igény hozta létre az együttműködést. Mivel ezek a nők itt élnek, dolgoznak, a védőnői szolgálattal ők is találkoznak a gyermekvállalás során. Ezt a kapcsolatot egyébként a Magyar Női Unió Egyesületnek köszönhetjük, akik szintén partnereink.                     

Várfalvi Marianna

Helyezzük el az egészségügyi rendszerben a védőnők pozícióját.

A védőnői szolgálat egy államilag finanszírozott szervezet. A területi védőnők 2023-ban kerültek át az önkormányzatoktól, az irányító megyei intézményekhez és három egyetemi alapítványhoz. Ez határozza meg jelenleg a működésüket.

A területi védőnő, a családok gondozása során, elsősorban az életkezdet időszakában nyújt segítséget, a gyermektervezés, a szülőszerepre, szülésre felkészülés, a várandós anyák, magzatok, majd szoptató édesanyák és újszülöttek, test-lelki egészségi állapotának és egészségtudásának fejlesztésével, egészen a gyermekek iskolába kerüléséig.  Figyel arra is, hogy a gyermekek megkapják a kötelező védőoltásokat. Valamint felhívja a figyelmet az ajánlott oltásokra és arra, hogy részt vegyenek a kötelező orvosi, valamint védőnői szűrővizsgálatokon. Meghatározott gyakorisággal, illetve szükség szerint követi a gyermekek testi-, lelki-, szociális fejlődését.  A gyermek fejlődésének követésére a szülők számára készült útmutató használatában is segítenek a szülőnek, hogy mikor kell jelezni a védőnő vagy a gyermekorvos felé, ha úgy érzik, hogy a gyermek nem megfelelően fejlődik. Hiszen a szülő látja minden nap a gyermeket, a védőnő is rendszeresen találkozik a családdal, így ők azok, akik megfelelő partneri kapcsolatot kiépítve, a legkorábban észlelik az esetleges problémákat. Ennek köszönhetően, a lehető legkorábban megkezdődhet a kivizsgálás és a fejlesztő terápia, ahol ez szükséges.

Szakmai szervezetként milyen igényekkel találkoznak a védőnők részéről?

A legfontosabb számukra a szakmai információk naprakész ismerete. Ebben tudunk a legtöbbet segíteni. Szakmai találkozók, konferenciák biztosítják a tapasztalatcserét. Online fórumokon rendszeresen tartunk kapcsolatot a kollégákkal, ahol lehetőség van konkrét eset megbeszélésekre, illetve egy-egy téma, szakterület megvitatására is. Emellett van egy államilag létrehozott úgynevezett kollegiális védőnői mentor rendszer is. Szervezetünk ezzel is szakmailag együttműködik. Az irányító megyei kórházakban és a városi kórházakban, ahol szülészeti ellátás folyik, rendelkezésre állnak olyan mentor védőnő kollégák, akik a hozzájuk tartozó területen segítik a védőnők munkáját. Ennek során lehetőség van szakmai konzultációkra, főleg olyan esetekben, ahol a mindennapi védőnői gyakorlaton túli intézkedésekre van szükség.

Bodrogközi Program 2021. – Település egészségfelelős képzés

Borsodban évek óta nagy sikerrel zajlik a Bodrogközi program

Vannak helyi kezdeményezések, jó gyakorlatok, modell programok, amelyeket nálunk mutatnak be a szakemberek. Borsodban említhetjük a már évek óta tartó Bodrogközi Programot. 17 hátrányos helyzetű település van ebben a térségben. Ezek közül ötben indítottunk el egy újabb, a lakosságot segítő együttműködést, amibe hátrányos helyzetű nőket vontunk be. Ők vállalták, hogy egy kifejezetten számukra összeállított képzés során felkészítést kapnak az ott feladatot ellátó és a programot kidolgozó két védőnőtől, és bevont további szakemberektől. A megszerzett tudásanyagot pedig a kiképzett asszonyok tovább adják a saját közegükben, például: a várandós anyák, a gyermekek, a családtagok megfelelő ellátásától, a higiénés ismeretekig terjedően, vagy például hogyan, milyen esetben kell mentőt hívni baj esetén.  

Ebben a Bodrogközi Programban a települések polgármesterei is támogató partnerek voltak. Ezeket a lakosságsegítő asszonyokat a közmunkaprogram keretében foglalkoztatták. Így ez a program olyan közösségépítő folyamattá is vált, ahol minden fél érdekelt volt abban, hogy részt vegyen benne. Ennek a programnak a Covid 19 járvány idején is komoly jelentősége volt, nagyon sokat tudtak segíteni a tanácsadókban és a családoknál is. A környezetükben tovább tudták adni a hatékony védekezéshez, és ellátáshoz szükséges információkat. Ezekkel közvetlenül is segíteni tudták mind a védőnők munkáját, mind a lakosság együttműködését, biztonságát. Ennek a programnak a tapasztalatait is megosztottuk konferenciákon a kollégákkal.

A védőnők továbbképzése is fontos terület. Egyetemek Egészségtudományi Karain működik felsőfokú BsC képzés: a Miskolci Egyetemen és Debreceni Egyetem keretében Nyíregyházán és Szolnokon, a Semmelweis Egyetemen Budapesten, a Szegedi Tudományegyetemen, a Pécsi Tudományegyetem keretében a Kaposvári Képzési Központban és a Szombathelyi Képzési Központban, valamint a Széchenyi Egyetemen Győrben. Jelenleg négy helyen is elérhető egyetemi szintű, úgynevezett MSc képzés, tehát védőnő mesterképzés, a fenti egyetemek közül Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Szombathelyen. Ezen túl, az egészségügyről szóló törvény kötelezően előírja minden egészségügyi dolgozónak, így a védőnőknek is, hogy 5 évenként kredit pontokat szerezzenek elméleti és gyakorlati továbbképzéseken. Ez biztosítja az egészségügyi dolgozók folyamatos tudásbővítését, illetve a tudásuk aktualizálását. Az MVSZSZ segíti konferenciáival, tudományos folyóiratával, kutatás-fejlesztési modellprogramjaival, szakmai anyagaival és elérhető képzéseivel a védőnők tudásának bővítését, valamint a kapcsolódó szakmaterületekkel való hatékony együttműködést.

A védőnői témában korábban megjelent cikkeinket itt és itt olvashatják.

Csaba Beatrix

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek