Jászberényben készültek fel a brazil csillagászati diákolimpiára gyakorló fiatalok

Megosztás

A felkészülés egyik fontos helyszíne volt Jászberényben, a Sasközpontban, hiszen itt gyakoroltak, készültek fel és kerültek kiválasztásra azok a fiatalok, akik Brazíliában képviselhetik Magyarországot a csillagászati diákolimpián.

Felkészítésük során 10 héten keresztül kaptak feladatsorokat, emellett Budapesten a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetben, a Piszkéstetői és a Bajai Obszervatóriumban töltöttek el egy-egy hétvégét. Ezt követően a jászberényi csillagászati és asztrofizikai táborban folytatódott a felkészülés, ennek végén választották ki azt az öt diákot, aki hazánkat képviselheti a nemzetközi megmérettetésen.

Júliusban kilenc napon át Jászberényben tréningeztek a brazíliai diákolimpiára: nappal különböző előadásokon vettek részt, elméleti és adatelemzési feladatokat oldottak meg, éjszaka pedig távcsöves megfigyeléseket gyakorolnak, amelyeket planetáriumi és égboltismereti tréningekkel egészítettek ki.

A felkészülés pillanatképe

Ebben az évben tehát a Jászság fővárosában, a város zajától és fényétől távol, nyugodt környezetben készülhettek csapat tagjai. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Tehetség Program mellett a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai is segítették a diákokat.

Első helyen Elekes Dorottya, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 11. osztályos diákja, másodikként Vári Gergely Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős tanulója, míg harmadikként a 11. osztályos  Milbik Csongor László, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumból került be az olimpiai keretbe. A csapat tagja még Dobák Bálint, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamából és Horváth Zsóka, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium végzős diákja.

A csapat augusztus 14-én indul Brazíliába.

Kép: athleticagalactica.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek