Jubileumot ünnepel hamarosan a cserkeszőlői fürdő – hosszú út vezetett idáig

Megosztás

Jövőre lesz hét évtizede, hogy megnyitotta kapuit a jelenleg Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ nevet viselő turisztikai attrakció. Ma is kirobbanó népszerűségnek örvend, az ország számos pontjáról érkeznek Cserkére kikapcsolódni, bár a kezdetekben árokfürdőként funkcionált, az emberek maguk ásták ki a saját részüket, ideiglenes „kabinjukat”.

Ami a legérdekesebb adalék lehet a kezdeti évekkel kapcsolatban, hogy a település még nem is létezett, amikor annak területén már felfedezték a termálvizet. A Magyar-Amerikai Olajipari Rt. munkatársai kezdtek kutatófúrásba 1942-ben, ám a kőolaj csak nem akart jönni, ellentétben a termálvízzel.

A fürdő kialakítása lassan haladt, végül Tiszakürt településből kiválva alakult meg Cserkeszőlő, az első fürdőzési lehetőség pedig az ’50-es évek közepén lett adott. Sokan elégedetlenkedtek azonban, hiszen a „gyógyvizet”, mások szerint „csodavizet” hagyták elfolydogálni, sőt, eközben az elfolyás mentén ideiglenes fürdőkádakat alakítottak ki, homokból, sárból, kézzel, lábbal.

Ahogy a Termálonline írja, az árokfürdőzés ingyenes volt, de egy kicsit kifinomultabb, kulturáltabb körülményekért nem kétséges, hogy sokan fizettek is volna.

Hosszú út vezetett idáig

A háttérben elkezdődtek a tervezési munkák, végeztek a termálmedencékkel és zárttá tették az elfolyót is. A többi már, történelem.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek