Szolnok működése öt éven belül teljesen átlátható lesz – interjú Györfi Mihállyal

Megosztás

Mint ismert, Györfi Mihály nyerte a szolnoki polgármester-választást június 9-én, ami azt jelenti, hogy majdnem két évtized után leváltja Szalay Ferencet. Hivatalosan október elsejétől ülhet a polgármesteri székbe, a megbízólevelét viszont már átvehette a közelmúltban. Helyzete nem lesz könnyű, hiszen a képviselő-testületben a Fidesz-KDNP van többségben; sok más mellett erről is kérdeztük Szolnok jelenlegi alpolgármesterét.

„Váltani akartak az emberek, és én tudomásul veszem, hogy csak a legjobb eszköz voltam a számukra” – kezdte Györfi Mihály, Szolnok leendő polgármestere, aki úgy véli, elvégezték azt a 10-15 év politikai aprómunkát, ami megelőzte a sikert. Kifejtette, hogy plakátozó, szórólapozó ifjúsági szervezeti kamaszként kezdte és nem volt olyan lépcsőfok, amit kihagyott volna a politikai ranglétra mászása közben. A siker titkát a csapatában látja, akik erőn felül segítették a kampányát.

„Az első teendőmmel remélem, hogy nem kell októberig várni, hiszen humán alpolgármesterként most is van lehetőségem orvosolni a város problémáit” – válaszolta azon kérdésünkre, hogy mi lesz az első intézkedése városvezetőként. „A választási ígéreteim egyike az iskolakezdési támogatás, amely rengeteg szolnoki család életét könnyítheti meg. Amennyiben találunk rá forrást ezt még szeptember előtt megvalósítjuk” – folytatta.

Györfi szerint furcsa döntése volt a választóknak, hogy fideszes többbséget adtak, ezért innentől kezdve közös a felelősség, de kész mindenkivel azon dolgozni, hogy a város elkerülje a csődöt. Példaként említette Szegedet és Szombathelyet, ahol nagy változások mentek végbe az elmúlt években, hiszen kormánypárti támogatás nélkül többet fejlődött mindkét település, mint Szolnok.

Szalayval a héten fog leülni tárgyalni, egyelőre tehát az alpolgármesterek kilétét homály fedi. A Jobbikból és a közéletből (Berényi Gáborral együtt) kilépett helyi politikus, Szotyori-Lázár Zoltán erőteljes hangvételű nyilatkozatára is szűkszavúan reagált az októberben hivatalba lépő városvezető.

„A választások napján összeszámolták a szavazatokat, és úgy látszik, hogy nem neki volt igaza” – utalt az őt ért vádakra.

Annyi ármány, árulás és hátráltató tényező után Györfi szeretne arra a több, mint 12 ezer szolnokira koncentrálni, akik bizalmat szavaztak neki. Célja, hogy kiirtsa a pártpolitikát a városházáról, mindezt a béketeremtés jegyében. És hogy hogyan látja 5 év múlva Szolnokot a frissen megválasztott polgármester?

„Teljesen átlátható lesz, továbbá megvalósul a már említett iskolakezdési támogatás, kiegészülve a karácsony előttivel és a gyógyszertámogatás megduplázásával.

A város erőteljes változáson megy keresztül, óriási üzenettel bír a választók részéről a TISZA Párt szolnoki sikere, amely országos diadal is – mondta, majd felhozta az angol példát, ahol sok év után fogyott el a konzervatív kurzus lendülete. „Csak ugye nem mindegy, hogy 500 éve van demokrácia, vagy a rendszerváltás óta” – tette hozzá.

„Összességében Szolnok gazdasági erejét akarom fejleszteni, azaz minél több beruházó és munkahely legyen. 2029-ig folyamatosan kialakítani a lakókkal, hogy közösségi költségvetésre térjünk át, bevonva az Üvegzseb programot és a további 64 ezer szolnoki lakót a város jövőjének a tervezésébe” – zárta gondolatait.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek