Sikertörténet Szolnokon – a Stadler

Megosztás

Kevés olyan klasszikus sikersztorit tudunk megemlíteni a megyeszékhelyen, mint amilyen az 1942-ben alapított Stadler és szolnoki jelenléte – a svájci Bussnangban székelő vasútijármű-gyártó céga MÁV 30+30 db elővárosi motorvonatok beszerzésére indított közbeszerzési eljárás megnyerése után került hazánkba, a Stadler Trains Magyarország Kft.-t 2005-ben hozták létre.

„A cég azóta a hagyományos technológiák mellett az akkumulátoros és hidrogénes motorvonatok piacának is domináns szereplőjévé vált: Amerika nyugati partjától Új-Zélandig szállít” – írja a Forbes. Emellett évi hatszáz darab kocsiszekrényt gyártanak Szolnokon.

Önkormányzati támogatás és a helyi munkaerőt biztosító lokális bázis együttesen segített a városnak abban, hogy a vasúti gépgyártásnak a meghatározó lokációja maradjon.

A Stadler megrendelés-állománya hozzávetőlegesen 25 milliárd svájci frankos nagyságrendet ér el a következő években. A megyeszékhelyen található üzem további növekedése tehát nem kizárólag a hazai pozíciók megerősítését biztosítja, hanem a Stadler vonatok globálisan növekvő keresletére is támaszkodik.

A lap megkérdezte az itt élőket, ők mit gondolnak a cégről, milyen véleménnyel vannak a svájci Stadlerről. Kiderült, jellemzően helyi szakmunkásokkal dolgoznak, akiknek a város legmagasabb órabérét biztosítják, valamint több forrásuk megerősítette, hogy kiváló a menza, valamint nagy hangsúly van a munkavédelmen és a tisztaság is rendben van.

Kép: Forbes

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek