Megszállták a méhek Cegléden a Városháza környékét

Megosztás

Nem mindennapi esetről számolt be Cegléd város hivatalos oldala a Facebookon – a megosztott képek alapján talán nem túlzás, ha azt írjuk, a raj egyenesen megszállta a polgármesteri hivatal környékét.

Az egyik leggyakoribb válasz a túlszaporodásra a méhek kirajzása. Ez történt Cegléden is, ahol a számuk jelentősen meghaladta az optimális értéket. A királynő és a dolgozók egy csoportja elhagyja a kaptárt, hogy új otthont keressenek. Ez csökkenti a zsúfoltságot az eredeti kaptárban, és új méhkolónia létrehozásához vezet egy másik helyen.

Az új otthont kereső méhek a ceglédi Városháza előtt lévő fán telepedtek meg keresés közben. Azt írták, az elhárítás érdekében a főkertészek méhész segítségét vették igénybe, aki elvégezte a raj befogását és egy új kaptárba telepítette be őket.

A szakember tegnap mintegy 35 ezer méhet fogott be – mai ottjártakor már csupán pár egyedet talált.

A túlszaporodásuk egyébként számos ökológiai következménnyel járhat együtt: egyrészt versenyt idézhet elő más beporzó fajokkal, például lepkékkel, pillangókkal és más méhfajokkal, ez pedig az élelemforrásokért (nektár és pollen) kimerüléséhez vezethet, ami negatívan érintheti az ökoszisztéma biodiverzitását. Másrészt, ha túl sok méh van jelen, az egyes növényfajok közötti beporzás aránya megváltozhat, ami egyes növényfajok túlburjánzásához, mások visszaszorulásához vezethet.

Képek: Cegléd Város Hivatalos Oldala Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek