Jászkunsági probléma is: a minisztérium saját magát buktatta le, hogy mennyire sok a vendégmunkás

Megosztás

Ne feledjük, ők azok az emberek, akiket a közmédia szisztematikusan 7-8 éven át migránsnak, illetve gazdasági migránsnak hívott, ám most, hogy ekkora pálfordulást mutatott be a kormányzat és már több százezer bevándorlóra lenne szüksége Orbánéknak, most hirtelen csak vendégmunkások.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is óriási számban fordulnak elő ilyen vendégmunkások, legyen az vietnámi, filippínó, ukrán vagy bármilyen más nemzetiségű, többségük egy szót sem tud magyarul. Ám arra tökéletesek (ez sem éppen a magyar családok érdeke…), hogy az egyébként is alacsony magyar béreket még inkább letörjék.

Hogy pontosan mennyi van belőlük? Kellemetlen, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatalos közleménye mutatja meg, hogy a törvény szerinti felső határt is réges-régen túlléptük már és a KSH adataival köszönőviszonyban sincs. Ezt hívják beismerésnek, csak megszokhattuk, hogy a fideszes szavazók ingerküszöbét ez sem fogja megütni.

Jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A 120 ezres szám meglepő, a KSH statisztikái szerint ugyanis 2023-ban az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett – emlékeztet a Portfolio.hu.

A 120 ezres szám azért is meglepő, mert a nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint a kiadható vendégmunkás-engedélyek maximális száma 65 ezer. A KSH-adatok alapján tavaly indult el igazán a harmadik országbeli dolgozók bevándorlása Magyarországra. A könnyített feltételek miatt ugyanis egyre egyszerűbb toborozni, ráadásul a magyarországi bérszínvonal a délkelet-ázsiai térség lakói számára igencsak vonzó. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek