Szolnokon állomásozó katonák is részt vesznek a boszniai békefenntartásban

Megosztás

A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár adta hírül, hogy az EUFOR Althea misszió következő váltása elindult a kora reggeli órákban. A csapat felkészülése hónapokon át tartott, ráadásul most először egy magyar tábornok, Sticz László áll a békemisszió élén.

2023 tavaszán adminisztratív héttel kezdte meg felkészülését a csoport a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban, emellett a megyeszékhelyen zajlott a békeműveleti lövészet és a tálcatüzelési gyakorlat is.

De miről is szól pontosan az EUFOR Althea misszió? „Az ENSZ Alapokmány VII. cikkelyére alapozva az Európai Unió 2004-ben indította el EUFOR Althea néven bosznia-hercegovinai katonai műveletét, amelynek célja a stabil és biztonságos környezet fenntartása, a Daytoni és Párizsi Békemegállapodások végrehajtásának támogatása” – olvasható a honvédség hivatalos honlapján.

A művelet három fő célt követ: támogatja az EU, Bosznia-Hercegovinára vonatkozó átfogó stratégiáját, támogatja a helyi kormányzati szerveket a biztonságos környezet fenntartásában, valamint segíti a Bosznia-Hercegovinai haderő kiképzését közös kiképzések és gyakorlatok végrehajtásával.

A helikopterdandár a Facebookon osztotta meg, hogy a missziót teljesítő következő turnus szerencsésen elindult.

Az Európai Unió Politikai és Biztonsági Bizottságának döntésének értelmében 2024 januárjától első alkalommal választottak magyar katonát, Dr. Sticz László vezérőrnagyot a békefenntartó erők élére. 

Képek: MH Kiss József 86. Helikopterdandár – hivatalos oldal

Kapcsolódó cikkek