Végre véget ér a szaharai por uralma, a hidegfront és az eső kisöpri az egészségre káros levegőt

Megosztás

A Balatontól Szolnokig igencsak meleg, de egészségtelen levegő árasztotta el hazánkat a hétvégén, hétfőn pedig tetőzött a probléma. Az erős déli áramlás szaharai port sodort fölénk, nagy koncentrációban. De ennek most végre vége lesz.

Igaz, saras eső az ára. Már napok óta a szaharai por festi színesre a napkeltéket és naplementéket, illetve homályosítja el a távoli hegyeket, s olyannyira sok lett belőle, hogy sok helyen már veszélyesen sok a por a levegőben.

Ráadásul a délies szelet sokfelé erős, néhol viharos lökések kísérték, ennek köszönhetően hazánkat szó szerint ellepték a porviharokról szóló észlelések – közölte az Időkép.

Nem kell aggódni, az éjszaka a hidegfrontnak köszönhetően gyorsan ki fog tisztulni/kitisztult a levegő, igaz a csapadékkal a légkörben lévő szaharai por jelentős része ki fog mosódni, azaz sok helyen eshet majd saras eső. Ugyanakkor a feltámadó, északnyugatira forduló szél és csapadék megteszi hatását:

holnapra jelentősen csökkenni fog a PM10 koncentrációja. Az allergiások különösen fellélegezhetnek. Egyébként nagyon meleg volt hétfőn, több bejegyzés szerint Kelebián kora délután 30,2 fokot mértek, az eddigi április 1-i melegrekordot Körmend tartotta: ott 1989-ben ezen a napon 27,7 fokot regisztráltak – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkek