Durván meleg lett az idei februárunk, még a márciusok között is a hetedik legmelegebb lenne

Megosztás

Tele voltunk kitűnő kirándulóidővel, kellemes sétákat tehettünk, de ennek nem most kellett volna bekövetkeznie. Az időjárás ismét nagyon enyhe arcát mutatta, havazásra gondolnunk sem kellett. Cinikusan azt mondhatnánk, az majd jön áprilisban.

Rekordenyhe volt a február, olyannyira, hogy a márciusok között is a hetedik legmelegebb lenne – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán pénteken.

2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7,0 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

“Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő. Ezzel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a 20. század eleje óta, 2,4 fokkal megelőzve az 1966-os februárt is” – írták. Olyannyira magas volt a februári középhőmérséklet, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabb lenne.

Az idei február országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április 1901 óta, valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is. “A havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett alakult a hónap középhőmérséklete.” Sajnos csapadék sem túl sok esett, az Alföld számos területén 10 mm alatt maradt a havi mennyiség. Máshol ennél jobb volt a helyzet, 10-30 mm közötti mennyiség hullott februárban.

Kapcsolódó cikkek