A MÁV a mostani formájában megszűnik működni, kettévágják és nagy részét kiszervezik

Megosztás

Lázár János keresztülviszi akaratát, a cégcsoport beismerte, hogy a mai formájában tovább nem tud működni. A MÁV Zrt. a kettévágásnak és a rengeteg kiszervezésnek köszönhetően hamarosan kiüresedik, a tervezés és az egyeztetés már javában zajlik. Mi következik ezután? Javulhat ettől egy fikarcnyit is a borzalmas Jász-Nagykun-Szolnok megyei vasúti közlekedés?

Sokan teljesen biztosra vették már augusztus-szeptember környékén, hogy komoly oka van annak, hogy a MÁV a korábbi silány szolgáltatásához képest is ekkorát tudott zuhanni néhány hónap alatt és rendre elképesztően sok problémával kell megküzdeniük. Súlyos munkaerő-, forrás- és járműhiány, folyamatos késések, járatkimaradások.

„A MÁV a mai formájában nem tud tovább működni. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor várhatóan ősztől egy holding formájában működik tovább a cég, amelynek egy szolgáltatási és egy pályaüzemeltetési része lesz” – idézi Kikina Artúr pályaműködtetési és beruházási vezérigazgató-helyettest a Telex. A fenti kijelentés egy szerdai szakmai konferencián hangzott el. Az új vezető részleteket nem közölt, annyit azonban elárult, hogy a tervezés és az egyeztetés már javában zajlik. A Telex megkereste a MÁV sajtóosztályát is a témában. A válasz szerint a holdinggá alakítás igazából a MÁV-Volánbusz „cégcsoport integrációjának kiteljesítését jelenti” – takarjon ez bármit is.

A Telex rámutatott, a cégcsoport élére január 15-én érkező Kikinka Artúr Lázár János helyettes államtitkára, lényegében bizalmi embere, aki tíz nap munkahelyi ismerkedés után már be is jelentette a cég kettéosztását.

A portál szerint az átalakítással megnyílik az út a miniszter előtt, hogy a MÁV lényeges részeit kiszervezze egy (pályaüzemeltetési és beruházási) leányvállalatba. Így az anyacég, a MÁV Zrt. kiüresedhet, a minisztérium pedig megkerülheti döntéseivel a MÁV jól bebetonozott, erős fideszes politikai kapcsolatokkal bíró vezérigazgatóját, Pafféri Zoltánt. Meglepődtünk, vagy biztosak voltunk benne, hogy valami ilyesmi következik? Felkészül a Volánbusz?

Kapcsolódó cikkek