Mezőtúri MSZP-s politikusról írt szépeket a megyei kormánypárti lap

Megosztás

A mezőtúri Rózsa Endre és felesége újra ott szilvesztereztek Egerben, ahol annak idején pont 50 évvel ezelőtt búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újat. A történet azért is érdekes, mert Rózsa Endre MSZP-s ellenzéki politikus, mégis megírta ezt egy kormánypárti lap. Nem, nem a Szolnok vármegyei, hanem egy másik, az egri. Igaz lehet a mondás: senki sem lehet próféta a saját hazájában, főleg, ha ellenzéki.

Rózsa Endre és Rózsa Endréné (Mezőtúr, született Szűcs Erzsébet) személye azért vált érdekessé a heol.hu számára, mert éppen fél évszázada szilvesztereztek együtt a Park Hotelhez tartozó Eger Hallban, és most 47 évi házasság után visszatértek, hogy megünnepeljék ezt a szép jubileumot.

A Rózsa házaspár története abban is különleges, hogy 1973-ban, amikor ők ez egri főiskola hallgatóiként összeismerkedtek, létezett már az a statisztika, miszerint minden harmadik felsőfokú végzettséggel rendelkező pár házassága válással végződik. Ők ezzel szemben azóta is együtt vannak, mi több, Rózsa Endre azért kereste meg a megyei lapot, hogy írják meg a sztorit, mert ezzel is szeretne kedveskedni az asszonyának. Erzsébet egyébként magyar-orosz szakra járt, Endre pedig biológia-földrajz szakos volt.

Elmondásuk szerint 1973. szeptemberében ismerkedtek meg, s abban az évben az első közös szilveszterünk az Eger Hallban volt.

A tanárképző főiskola végeztével Mezőtúrra kerültek, középiskolában tanítottak. A feleség az ottani kereskedelmi szakközépiskola és szakmunkásképző igazgatója volt 16 évig, Rózsa Endre pedig a gimnáziumot igazgatta 17 esztendőn át.

– Nagyon sok minden fűz minket ide, az úgynevezett Park Szállóhoz – mondta a férj. 

– Én itt, a Gárdonyi Géza Színház mellett laktam nyolcvan méterre. Itt étkeztünk vasárnaponként a Park Szállóban, nagyon kedves pincérek, felszolgálók voltak. Pittner Elemér bácsiról hagy emlékezzek meg név szerint is közülük. A fia a Belvárosi Étteremben vitte tovább a szakmát később. Én magam, középiskolás koromban nyaranta londiner voltam a szállóban, a barokk épületben, s mikor már főiskolás voltam, akkor recepciós. De nem csak az első szilveszterünk és a munka köt ehhez a szállodához bennünket, hanem az anyósomék az én szüleimmel itt találkoztak legelőször. De itt volt a főiskolai diplomaosztó után az első családi ebédünk, s 2021-ben a 45. házassági évfordulónkat is itt ünnepeltük – tette hozzá az egri származású Rózsa Endre.

– Mezőtúrról elég érdekesen kerültem ide Egerbe – ezt már Erzsébet asszony osztotta meg a lappal.

– Onnan az volt a szokás, hogy Szegedre mennek főiskolára. Közel volt, jobb volt a közlekedés. Engem is oda akartak terelgetni, de mondtam, hogy alföldi lány vagyok, ha elmegyek innen, valami hegyet szeretnék látni. Valamiért jöttem, a sors az kifürkészhetetlen. Így kerültem az akkor Ho Shi Minh nevét viselő főiskolára. Egy évet elpazaroltunk, mert nem ismertük egymást első éven. Második évben volt egy kötelező része – ifjúsági vezetőképzésnek hívták – a tanárképzésnek Zánkán, Király Gyuszi bácsi szervezte, és mi ott ismerkedtünk meg. Onnan már úgy jöttünk vissza, hogy mi össze fogunk tartozni – fogalmazott.

Ami Rózsa Endre Egerrel való kapcsolatát illeti: a családi hagyomány szinte a török időkig vezeti vissza a családfát, ami szerint rácok voltak az évszázadokkal ezelőtti felmenői. Az édesapja a megyei tanácson dolgozott, a kereskedelmi osztály vezető helyettese volt. A nagybátyja, dr. Rózsa Sándor volt tanácsi VB-titkár, az ő azonos nevű fia pedig a főigazgatói hivatalt vezette a főiskolán.

Rózsa Endre kétszeres népköztársasági ösztöndíjas volt, tudományos diákköri konferencián országos második helyezett úgy, hogy első helyet nem adtak ki. Később – már középiskolai tanárként, igazgatóként – 15 gimnáziumi és szakközépiskolai földrajz tankönyv szerzője. Ezekből több mint 300 ezer példány került a diákok kezébe.

– Egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem Mezőtúrra, nem a karrier, hanem a legfontosabb, a boldog családi élet kedvéért – mondta a két cikluson keresztül képviselőként a Parlamentben dolgozó – Rózsa Endre, akiről kiderült, hogy ő volt az a “rekorder”, aki egyetlen szavazástól sem maradt távol az Országgyűlésben. Mint fogalmazott: a pedagógus hivatás elsajátításakor vésődött belé igen erősen a kötelességtudat és felelősség fontossága.

Rózsa Endre ma is poltizál, egyebek mellett a mezőtúri önkormányzatban az ellenzéki TEKE színeiben képviselő.

A nyitókép az egykori Eger Hallban (ma London Bár) készült, ahol 50 évvel ezelőtt szilveszterezett a házaspár.

Beküldött fotó

Kapcsolódó cikkek