Brutális, hogy milyen mélységben szennyezett a talaj Törökszentmiklóson

Megosztás

Természetesen semmi nem úgy alakul, ahogy előzetesen tervezik: már meg kellett volna indulnia az ártalmatlanítási munkálatoknak, még mindig csak a kivitelezés közbeszerzési eljárása zajlik. Az év első felében kezdődhet el a törökszentmiklósi Vegytek-telep kármentesítése, ahol minimum 26-28(!) méter mélyen szennyezett a talaj.

„Körülbelül 26-28 méter mélyre lehúzódó szénhidrogénekről van szó, jó néhány évig eltarthat még a folyamat, míg véglegesen le tudják zárni, és olyan határozatot kap az önkormányzat, ami véglegesen befejezettnek tekinti a kármentesítést” – mondta Markót Imre polgármester az eset kapcsán Törökszentmiklós testületi ülésén.

A telephely egykori tulajdonosa a Vegyipari Termelőeszköz Kereskedelmi Vállalat (VEGYTEK) volt. A területen rengeteg folyékony és szilárd halmazállapotú vegyi anyagot tároltak, valamint forgalmaztak.

A probléma a műszaki védelem hiányából és abból adódott, hogy az aknákat nem szigetelték megfelelően, ennek következménye, hogy a telephely talaja és talajvize súlyos mértékben szennyeződött.

A több, mint 20 méter mélyre lehúzódó káros vegyületek kitermelésének folyamata több évig eltarthat.

Kép: nanovas.hu

Kapcsolódó cikkek