Ezt beszélik: a független vidéki magyar média heti sajtószemléje 

Megosztás

A világ legnagyobb elektromos autógyártójának hazai beruházása, a kórházigazgató menesztése, a köz nélküli közmeghallgatás, a leszakadó kollégiumi plafon, az igazság pillanata, az éneklő alezredes, a nem beszélő gyerekek, a körforgalmak terjedése és egy politikai belviszály – erről írt a szabad vidéki sajtó az elmúlt héten Magyarországon.

A szegedi BYD-gyár környékét 46 milliárdból fejlesztik

A kormány a csütörtök esti Magyar Közlönyben valóságos beruházáscunamit zúdított Szegedre – olvashattuk a Szegederen. A dokumentum szerint több mint 46 milliárd forintot adnak többek között az ipari park fejlesztésére, illetve a kapcsolódó infrastruktúra bővítésére. Alul- vagy felüljárókat építenek, és szélesítik az utakat. A csomag vasúti fejlesztést is tartalmaz, de szó van benne a kötelező elektromossági, vízügyi és földgázhálózatok kiépítéséről is. Szijjártó PéterBotka Lászlóval közösen pénteken jelentette be, hogy a világ vezető elektromosautó-gyártója, a BYD Szegeden épít gyárat.

A fideszes szolnoki polgármester sem örült a helyi kórházigazgató menesztésének

Január elsejétől már nem igazgatja a Szolnoki MÁV Kórházat az egyik legjobb helyi orvos, akit emberileg is nagyra becsül a megyeszékhely lakossága. Dr. Rudner Ervinről van szó, akit egy 75 éves belügyminiszter túl idősnek tartott ahhoz, hogy továbbra is igazgassa a legfontosabb JNSZ megyei egészségügyi intézményt. Szalay Ferenc polgármester is kommentálta a történteket, aki Facebook-oldalán így nyilatkozott: „Sajnálom, mert egy olyan, a szakmájáért élő, a betegeihez és munkatársaihoz egyaránt maximális odaadással viszonyuló orvosnak kell elköszönnie, akivel együtt mentettük meg 2006-ban a megszűnés szélére sodort MÁV Kórházat… Egy olyan példaképnek, akiről a szakma és a lakosság is kizárólag megbecsüléssel beszélt” – vette észre a Szol24.

Senki sem vett részt az első köz nélküli közmeghallgatáson

A több mint egyéves csúszásban lévő Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében december 11-én tartották Debrecen első olyan közmeghallgatását, amelyen egy áprilisi kormányrendelet adta lehetőséget kihasználva a hatóság nem biztosította az érintettek személyes részvételét. A lakosok a kérdéseiket és észrevételeiket csak írásban és munkaidőben küldhették el a hajdú-bihari kormányhivatalnak. A napokban közzétett jegyzőkönyvből kiderült: „a közmeghallgatás időtartama alatt kérdés, észrevétel nem érkezett a környezetvédelmi hatóság megadott elérhetőségeire” – írta meg a Debreciner.

Biztonságosak a Miskolci Egyetem kollégiumai?

Meglehetősen ijesztő fényképeket küldtek a diákok a Borsod24 szerkesztőségének a napokban arról az esetről, amikortenyérnyi darabok szakadtak le az Egyetemváros 4-es kollégiumának egyik szobájának mennyezetéről. A történtek erősen elbizonytalanították az ott lakó tanulókat, nem kell-e tartaniuk nagyobb bajtól, de a felsőoktatási intézmény vezetői megnyugtatták a fiatalokat és arról tájékoztatták a hírportált: az épület állapota megfelelő, teljes mértékben biztonságos. Ugyanakkor hozzátették, hogy ennek az épületnek a felújítása is szerepel a terveik között, amelynek oka a modernizálás, valamint a szolgáltatási színvonal emelése.

Június 9-én eljön az igazság napja

Szombathely polgármestere szerint június 9-én eljön az igazság napja. Nemény András ezzel Hende Csaba múlt heti interjújára utalt, amiben a volt honvédelmi miniszter komoly vádakkal illette őt. A jelenlegi városvezető utalt rá, hogy ha nem választják újra, akkor levonja a kellő következtetéseket, de azt is hozzátette, reméli, hogy Hende Csaba választókerületi elnök is ezt teszi adott esetben. A polgármester szerint van értelme és haszna is annak, ha a más politikai nézeteket vallókkal is együttműködésre törekszik. A Nyugat.hu interjújában beszélt a helyi futballklub válságáról is, és kijelentette, hogy a Haladás-brandet nem hagyják veszni.

Az éneklő alezredes és a vadászkürtös főhadnagy

A Sopronkőhidai Fegyház és börtön két tisztje Mary McDonald Jesus! című musical-oratóriumában lép fel – írta meg az Enyugat. Horváth Enikő Sára bv. alezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fegyelmi tisztje és Beke Áron bv. főhadnagy, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet informatikusa számára a közös nevező az említett előadás, amelynek ősbemutatóját november végén tartották Sopronban, a kőszegiek pedig december 17-én láthatták-hallhatták a musical-oratóriumot. Mivel mindkét előadás telt házas volt, sokan lemaradtak, de most bepótolhatják az élményt, hiszen január 6-án Sopronban, január 17-én pedig Kőszegen még megnézhetik a produkciót.

Miért nem beszélnek a gyerekek?

Mi történik? Egyre több gyermeknél diagnosztizálnak tanulási zavart –tette fel a kérdést a Veszprém Kukac. A felvetés apropója az az előadás volt, amelyet Vida Gergő gyógypedagógus, a Soproni Egyetem Pedagógiai Karának adjunktusa tartott Veszprémben. A szakember szerint a legegyszerűbb a digitális világot okolni a változásokért, így sok szülő tiltja a számítógép, mobiltelefon használatát a gyerekének, vagy szigorúan bekorlátozza. Ugyanakkor ő maga sem tudja megállni, hogy legalább otthon ne nyomogassa percenként valamelyik készülékét. Sokan előszeretettel nevezik „néma generációnak” ezt az új, digitális nemzedéket, akik közül egyre többen csak hároméves koruk után tanulnak meg beszélni – de közben meglepően magabiztosan tájékozódnak a világban.

Nem divat az egyszerű körforgalmak kialakítása, pedig igény volna rá 

Izgalmas téma, a körforgalmak építésének nehézkes folyamata vetődött fel nemrég a legnépszerűbb közösségi oldal egyik kecskeméti, közlekedéssel és fejlesztési kérdésekkel foglalkozó csoportjában. Nem kerítünk-e túl nagy feneket ezeknek a beavatkozásoknak, nincs-e túlbonyolítva ez adminisztrációval, aprólékos tervezéssel, hosszadalmas kivitelezéssel? Nem lehetne-e a körforgalmak építését gördülékenyebben, rugalmasabban kezelni? – írta meg a KecsUP. A problémát részletesen körbejáró cikk végén a lap munkatársai azt is közzétették, melyik helyi kereszteződéseket volna értelme körforgalommá alakítani.

LMP-s belviszályáról mesélt a kilépett veterán zöld politikus

Kilépett az LMP-ből Kóbor József pécsi politikus, aki 14 éve politizált a zöldpártban – a hírt a 62 éves sugárfizikus maga jelentette be. A Szabad Pécsnek azonban mesélt a döntés hátteréről is, és reagált az ugyancsak pécsi Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő vele kapcsolatos nyilatkozatára. Az LMP volt társelnöke azt mondta, hogy Kóbor titokban a 2024. júniusi választásról egyezkedett Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével. Kóbor döntése egyébként azt a változást is magával hozza, hogy az LMP 13 év után kikerül a pécsi közgyűlésből.

Kapcsolódó cikkek