Árad a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó, a belvízzel borított terület nagysága 7300 hektár

Megosztás

A Tisza térségünkben apad, ma reggeltől azonban árvízvédelmi készültség lépett érvénybe a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó mentén.

A Tisza Tivadar feletti szakasza árad, Tivadar és Tiszabő között apad, Szolnoknál december 13-án 4 és 14 óra között 633 cm-es vízállással tetőzött az árhullám.

Az elmúlt napok jelentős mennyiségű csapadéka, valamint a hó olvadása miatt a Zagyva-Tarna vízrendszerben tegnap árhullám indult el, mind a Zagyván, mind pedig a tarnai ágon.

A ma reggeli vízállás Jászberényben 182 cm, áradó, Jászteleknél pedig 408 cm, áradó (II. fok 450 cm). A KÖTIVIZIG december 14-én 8 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva Újszász-Szászberek és Jászberény közötti 99 kilométer hosszú védvonalszakaszára. A folyó jelenleg levonuló árhulláma várhatóan 15-én tetőzik Jászteleknél 500 plusz-mínusz 20 cm-es vízállással.

A Hortobágy-Berettyón a borzi vízmércén mért áradó vízállás miatt ugyancsak el kellett rendelni az I. fokú árvízvédelmi készültséget ma reggel 6 órától a folyó jobb partján, 52 kilométer hosszan. A ma reggeli vízállás Borznál 281 cm, áradó (II. fok 300 cm).

A Hármas-Körös és a mellékágai a csapadék hatására szintén áradnak. A vízállások ma reggel: Gyoma, 321 cm, áradó, Szarvas 437 cm, áradó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 503 cm, áradó.

Belvízvédekezés
Az igazgatóság jelenleg területi II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a kiskörei, a jászkiséri, a kisújszállási és a karcagi szakaszokon, ma reggel 10 órától pedig pontszerű II. fok lépett életbe a jászberényi szakaszon. Területi I. fokú készültséggel védekeznek a kunhegyesi, pontszerű I. fokban pedig a mezőtúri, a törökszentmiklósi és a cibakházi szakaszokon.

A belvízzel borított terület nagysága 7289 hektár, ennek a nagyobbik fele Heves vármegyében, a kisebbik Jász-Nagykun-Szolnokban található, közölte a kötivizig.hu.

Kapcsolódó cikkek