Véget ér a száraz november – miért tartjuk, és miben tud segíteni?

Megosztás

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb kihívásai közé tartozik a száraz november, azaz amikor valaki elhatározza, hogy egész hónapban nem fogyaszt alkoholt. Elsőre talán nem is tűnik nehéznek, de pont a kihívás egyik lényege rejlik abban, hogy észrevegyük, milyen láthatatlan módon van jelen életünkben valamilyen formában az alkohol. De honnan kezdődött az egész, és miért segít az, ha egy hónapig nem iszunk?

A Száraz November az egyik legnépszerűbb függőséggel kapcsolatos projekt Magyarországon, a Facebook csoportjuk mára több, mint kétezer taggal rendelkezik. Az egész 2016-ban kezdődött a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és a Drogambulancia Alapítvány által.

Kimondott célja volt a kihívás megalkotóinak, hogy lehetőséget adjanak a résztvevőknek, hogy testi-lelki megújuláson mehessenek keresztül. A pillanatnyi vágyaknak megálljt parancsolni borzasztóan nehéz, de nem lehetetlen. A Száraz November többek között erre szeretné felhívni a figyelmet.

Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon az alkoholfogyasztásnak egyenesen hagyománya van. Évszázadok óta hozzászoktunk az alkohol jelenlétéhez, fontos szerepet játszanak a kultúránkban, gondoljunk csak az ünnepekre.

Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy az alkoholizmust vizsgáló kutatások és felmérések során rendre az elsők között található Magyarország. A Száraz November pont úgy próbál a kihívásban részt vevők mindegyikén segíteni, hogy közben egy nagyon személyes projektről van szó: arról szól, hogy megismerjük az alkoholhoz fűződő viszonyunkat.

Nincsen stigmatizáció, senki nem lesz alkoholista, ha a kihívás nem sikerül, ellenben rengeteget megtudhatunk magunkról, valamint a mértékletes fogyasztáról.

Az alkoholizmussal kapcsolatos tudatosság növelése, az oktatás és a megelőző intézkedések kulcsfontosságúak lehetnek a probléma kezelésében. Az egyéni és társadalmi szintű felelősségvállalás is elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük az alkohollal kapcsolatos egészségügyi és társadalmi kockázatokat. A Száraz November egy mód a sok közül, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, és közben felismerjük, ha gond van.

Kép: fitlifebudapest.hu

Kapcsolódó cikkek