Kevesebb a csőtörés Tószegen, mert csökkentették a Szolnokról érkező víz nyomását

Megosztás

Igazgatási szünetet tart a tószegi polgármesteri hivatal, ez is kiderült azon az önkormányzati képviselő-testületi ülésen, amit a napokban tartottak meg. Más fontos témákat is tárgyaltak.

A képviselő-testületi ülésen dr. Versitz Izabell, Tószeg új fogorvosa beszámolt arról, hogy az első hónap tapasztalati szerint zökkenőmentesen zajlott le az orvosváltás a tószegi fogorvosi praxisban. A doktornő saját jogán, személyesen működteti ezután a fogorvosi praxist, heti öt napon lesz rendelés a körzetben, ahol az iskolafogászatot is ő működteti majd.

A képviselő-testület meghallgatta és elfogadta előbb a tűzoltóság majd pedig a vízmű 2022-es tevékenységéről szóló beszámolót valamint elfogadta a rendkívüli körülmények esetén alkalmazandó települési vízkorlátozási tervet.

Mint elhangzott, Tószegen tavaly 46 jelzés érkezett a tűzoltóságra, 24 esetben tűzesetnél, három esetben műszaki mentésnél avatkoztak be. Tizenhat téves jelzés volt és volt két, kiérkezés előtt felszámolt esemény. Viharkárok miatt is több esetben kellett beavatkozniuk.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy bár nem kötelező, de érdemes a kéményseprést elvégeztetni időszakosan, már csak azért is, mert ha valami kataszrófa bekövetkezik, akkor a biztosító elvárja a seprés megtörténtét. Kártérítésénél tehát nem mindegy, hogy volt-e vagy sem kéményseprés.

A vízművel kapcsolatban elhangzott, hogy nagyon nagy eredményként könyvelhették el, hogy a Szolnokról érkező víznyomást csökkenteni tudták nyomásszabályzók beépítésével. Korábban sok csőtörtést okozott a nagyobb nyomás. 2022. augusztusában 22 ilyen jellegű csőtörés volt, idén augusztusban már csak hét, míg most októberben már csak három. Nagy feladat még az elavult tolózárak és tolózáraknák cseréje, illetve két, út alatti vas csővezeték cseréje. Ezt úgy szeretnék saját erőből megoldalni, hogy ne okozzon jelentős vízkorlátozást. Nagy feladat lesz még a régi vízmű előtti elágazási pont cseréje is a Bartók utcában. Szeretnének több szakaszolást is megvalósítani, hogy meghibásodás esetén minél kevesebb fogyasztót kelljen kizárni a szolgáltatásból.

A testület megtárgyalta és elfogadta a bölcsőde szmsz-ét és szakmai programját. Erre azért volt szükség, mert ahogy Gyuricza Miklós polgármester fogalmazott, gyerekcipőben jár még a bölcsődéjük. Nagyjából egy-másfél éve működik még csak. A hatósági ellenőrzés során írták elő nekik az szmsz és a szakmai program meglétét. A tószegi helyzet azért sajátos, mert a bölcsőde az óvodába van integrálva, ám más jogszabály vonatkozik rájuk. Bölcsődei egységet hoztak létre, így oldották meg az előírást.

Igazodva a központi közigazgatásban kormányrendeletben kihirdetett igazgatási szünethez, a képviselő-testület a polgármesteri hivatalban is igazgatási szünetet rendelt el december 27-28-29-re.

Forrás: Dr. Gyuricza Miklos polgármester Facebook

Kapcsolódó cikkek