Örök dilemma: Bulizó fiatalok vagy pihentető csend?

Megosztás

A kék sarokban a pihenésre vágyó, hangoskodást kerülő lakók, piros sarokban a szórakozási lehetőségek híján maradt bulizó fiatalok: nagyjából ez a terepe annak az örökös vitának, amiben kicsit mindenkinek igaza van.

Meghatározó dilemmára hívta fel a figyelmet Sallai R. Benedek volt országgyűlési képviselő Facebook oldalán, aki jelenleg Túrkeve polgármestere. Bejegyzésében arról írt, hogy megkereste két helyi vállalkozó és kérik tőle, hogy a szórakozóhelyek Túrkevén hajnali kettőnél tovább nyitva lehessenek. A polgármester bár egyetért azzal a rendelettel, amit az előző testület hozott és ami kimondja, hogy a vendéglátóhelyeknek tilos hajnali kettő után nyitva lenni, most mégis arra kérte az ott lakókat, hogy induljon párbeszéd a témáról.

A kérdés jócskán túlmutat Túrkevén, ismerős dilemma lehet a városi embereknek a lokális szórakozási lehetőségek csökkenése és az elüresedő települések, de ugyanakkor a fűnyírásért, hangos zenéért, flexelésért panaszkodó helyiek is.

A vita ráadásul generációs alapú, hiszen senkinek nem meglepetés, hogy a fiatalok inkább amellett érvelnek, hogy működjenek helyben minőségi, sokáig nyitva tartó szórakozóhelyek, míg az idősebbek a csend és a pihenés mellett teszik le a voksukat. A megyeszékhelyen, Szolnokon szintúgy probléma, hogy alig van kikapcsolódási lehetőség este 10 óra után, így egyre többen gyülekeznek házi bulikban, vagy közterületeken.

Egy 2008-ban hozott rendelet környezeti zajnak minősíti az 50-55 decibel feletti zajkibocsátást reggel 6 és este 22 óra között. Az ezutáni időszakban a tűréshatár 40-45 decibel, ami ennél magasabb, az már csendháborításnak tekinthető.

“A régi szép idők” – a legendás Matróz Disco sok évvel ezelőtt

A megyei kapitányság azt az információt osztotta meg, hogy 2022-ben Szolnokon csaknem száz esetben míg Jászberényben kevesebb, mint húsz alkalommal kellett intézkedniük csendháborítás miatt. Bár sokan nem veszik komolyan, nagy összegű helyszíni bírsággal sújtják a hangoskodókat.

Ettől függetlenül viszont a vendéglátóhelyek bezárását minden önkormányzat saját maga szabhatja meg, ebben a kérdésben a helyi rendelet az érvényes.

Szolnokon nincsen egységesen meghatározott időpontja a bezárásnak, a legismertebb, jelenleg működő Boomerang Club például eleve este nyolckor nyit és pénteken reggel nyolcig, szombaton ötig van nyitva. A Szapáry utca az egyetlen, ami életjelet mutat hétvégenként, ott működik a Boomerang mellett a Maláta Sörkert, a Guri Sörbisztró és a Stage is.

A kisebb, Kossuth tér környékén levő beülős helyekre inkább jellemzők, hogy legkésőbb 8 órakor órakor, de sok esetben már éjfélkor bezárnak. Illetve a belvárostól távolabb, a vasútállomás környékén találjuk a Bowling Centert, ha szeretnénk társaságban szórakozni.

Ebből kifolyólag az sem tekinthető meglepőnek, hogy a helyi fiatalok nem látnak maguk előtt jövőképet, sem lakhatás, sem munka, és mint az látható, szórakozás tekintetében sem. Szolnok népességarányosan az egyik leggyorsab ütemben csökkenő város, ami középtávon is folytatódik majd, 2050-re a jelenlegi lakosság 30 százalékkal tovább csökken.

Nem maradt sok opció a bulizóknak a Boomerangon kívül

Kérdés, hogy településtől függetlenül, pro és kontra érvekkel a lakosok tudnak-e egymás álláspontjára hatni és végül konszenzusra jutni, bár az tényleg aggasztó, hogy Szolnok, mint megyeszékhely az adottságai ellenére milyen keveset nyújt a bulizni vágyónak, akik emiatt inkább más városokba mennek.

Képek: Boomerang Club Szolnok Facebook

Kapcsolódó cikkek