Csökkentsék a választói korhatárt 16 évre, ezt követeli a TizenX

Megosztás

Csökkentsék a választói korhatárt a 16 évre az EP-választásokra! Ezt követeli a Momentum fiatalos csoportja, a TizenX. Követelésük súlyának érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek, Szolnokon is jártak.

A Momentum ifjúsági szervezete – a Momentum TizenX – aláírásgyűjtésbe kezdett országszerte annak érdekében, hogy csökkentsék a választói korhatárt a 16 évre az EP-választásokra. Erről a TizenX a Facebook-oldalán számolt be.

„16-17 évesen már dolgozunk, adózunk, házasodhatunk, a véleményünkre azonban úgy néz ki, nem kíváncsi a hatalom. Csendben kell eltűrnünk, hogy olyan döntéseket hoznak meg fejünk felett a “hatalmasok”, amelyek leginkább a mi generációnk jövőjét befolyásolják. Beleszólást viszont nem kapunk. Miért ne szólhatna egy magyar fiatal is abba, hogyan alakuljanak a közélet dolgai. Ausztriában, Németországban, Belgiumban minden 16. életévét betöltött fiatal részt vehet az EP-választásokon. Egy magyar fiatal szava vajon miért ér kevesebbet?” – hangzik el a TizenX videójában.

Éppen ezért a Momentum TizenX országos aláírásgyűjtést indított és remélik, hogy elérhető Magyarországon egy jelentős választójogi reform.

A minap Szolnokon is gyűjtötték ehhez az aláírásokat.

Borsik Viktor, a Momentum TizenX elnöke. arról számolt be lapunk érdeklődésére, hogy rövid idő alatt több tucat aláírást sikerült begyűjteniük, ami azt bizonyítja, hogy sok szolnoki fiatal élne a szavazati jogávál, ha megkapná a lehetőséget.

Az elnök hangsúlyozta, ők az ő érdekeiket képviselik. Szeretnék elérni, hogy kapjon egy szolnoki fiatal is annyi jogot és megbecsülést, mint egy müncheni vagy egy salzburgi, ahol már a csökkentett választói korhatár révén 16-17 évesek is szavazhatnak.

Kapcsolódó cikkek