Rekordméretű busát fogott ki egy debreceni horgász az Alcsi Holt-Tiszából – fotóval

Megosztás

A debreceni Gonda Ferenc gigantikus méretű halat akasztott horogra Szolnokon pénteken, 13-án – az eseménydús horgászat részleteit megosztotta a Haonnal.

Gonda Ferenc pénteki története egy bojlis horgászatnak indult, de végül egy félmázsás pergetett busával zárult – osztotta meg közösségi oldalán a debreceni horgász. A Haon érdeklődésére elmondta, október 12-én, csütörtökön Szolnokon volt dolga napközben, és úgy gondolta, miután végzett teendőivel, eltölt egy éjszakát az Alcsi Holt-Tiszán.

– Már teljesen rámsötétedett, amikor megérkeztem a kiszemelt helyhez. Egy kisebb dobócsöves etetés után bedobtam a szerelékeket. Két kapásig jutottam el hajnalban, amelyekért kettő darab, 6-8 kilogramm közti bajszos volt felelős. Reggel a szokásos pakolásnál elővettem a pergető botot, mivel este hallottam jó pár harcsarablást – idézte fel Gonda Ferenc.

Kiemelte, a számára kedvenc csalikat kezdte el próbálgatni, és körülbelül a tizedik dobásra el is nehezedett a szereléke, majd a következő pillanatban már indult is az ádáz küzdelem. A nyerő csalinak ezúttal egy 9 centiméteres wobbler bizonyult.

– Szerencsére volt elég zsinór az orsómon, de háromszor így is láttam a dobom színét. Hatalmas harc volt! – hangsúlyozta. Hozzátette, azt hitte, hogy a pergető botján van élete harcsája. Majd valamennyivel később, 1 óra és 20 perc múlva mutatta meg magát a hal. Soha életében nem látott még ekkora busát. A horog kívülről a szája felső részébe volt akadva. A partközeli harcban a horgász botja három darabra hullott.

A busa hossza faroktőig 138 centiméter, a tömege 53,9 kilogramm volt – fogalmazott mosollyal az arcán Gonda Ferenc, akiről kiderült, édesapja ragasztotta rá a horgászat és a természet iránti szeretetet. Ötéves kora óta horgászik a most 32 éves fiatalember, versenyeken is indul, és mint megjegyezte, volt idén számos jó helyezése.

– Ebben az évben eddig több mint 200 napot voltam vízparton, a horgászat számomra nem arról szól, hogy egyem meg, amit kifogok. Próbálok minél kíméletesebben bánni az állatokkal, minden halvédelmi felszerelést használok. Debrecenben élek, de az ország minden pontján megfordulok. A horgászaton belül minden ágazatot űzök, számomra ez egyfajta szerelem – összegezte.

Forrás: Haon.hu

Kapcsolódó cikkek