Kilenc éve mentette meg a tűztől a lakásában maradt nénit a szolnoki kisfiú

Megosztás

2014 októberében a szolnoki Mátyás király út egyik négyemeletes társasházában tűz ütött ki. Egy idős néni lakásában csaptak fel a lángok, olyannyira hirtelen történt minden, hogy a lakók pizsamában rohantak ki az épületből. A történet hőse a tizenéves ott élő fiatal, Tábori Dávid lett, aki meghallotta az ajtódörömbölést és rábeszélte az asszonyt, hogy meneküljön otthonából. Az RTL az eset után kilenc évvel felidézte akkori riportját.

Dávid éppen dolgozatra készült, ezért előbb kelt fel, ezáltal hallotta meg a dörömbölést. Felnőtteket megszégyenítő lélekjelenlétről tett tanubizonyságot, ugyanis a néni, akinek a lakásában tűz keletkezett, először nem akart kimenni.

A fiú beszélt vele, megfogta a kezét, majd levezette a lépcsőn. Elmondása szerint csak annyit látott, hogy ég minden.

„A szomszédokkal együtt dörömböltünk a néni ajtaján, aki nem akarta kinyitni. Már azon gondolkodtak a felnőttek, hogy betörik az ajtót, de végre kinyitotta. Nem tudom miért, de annak ellenére, hogy tűz volt nála, nem akart kijönni a lakásból. Én a kezét fogtam, mire engedett, így sikerült kihozni a lakásából. Én kísértem le az utcára, ahol már biztonságban volt. A nénit, aki nagyon sírt, ezután a mentősök ellátták, utána pedig kórházba kellett mennie. Én ennyit tudok” – mondta el az eset után.

„Megfogtam a kezét, és levezettem a lépcsőn” – kilenc éve mutattuk be a hős szolnoki kisfiút, aki megmentette a tűztől a szomszéd nénit

„Megfogtam a kezét, és levezettem a lépcsőn. Leértünk, aztán sírva fakadt.” Dávid 2014-ben 12 éves volt, éppen dolgozatra tanult, ezért kelt fel korábban – így hallotta meg, hogy dörömbölnek az ajtajukon, mert a szomszédban tűz ütött ki. Ő volt az, aki rá tudta beszélni az ott élő idős asszonyt, hogy tartson vele minél előbb az utcára.

Bár a tűzoltók nagyon gyorsan a helyszínre siettek azon a 2014-es októberi napon, a nő lakása porig égett, az viszont az akkor 12 éves fiatalembernek is köszönhető, hogy a tűz nem követelt emberéletet.

Életmentő lehet a gyors segítségkérés egy tűzeset során, főleg ha az egy olyan szűk környezetben történik, mint amilyen egy társasház. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, fontos, hogy menekülés közben tartsuk alacsonyan az arcunkat, ahol tisztább lehet a levegő, valamint, ha van rá lehetőség, használjunk vizes ruhát a lélegzés megkönnyítéséért. Fontos, hogy minden esetben azonnal hívjuk a tűzoltókat, még akkor is, ha úgy gondoljuk, sikerült megfékezni a lángokat.

Kép: pillanatkép az RTL riportjából

Kapcsolódó cikkek