Elhunyt a legendás breaktáncáról híres jászberényi Lakatos András „Golyó”

Megosztás

A középkorú generáció alighanem kivétel nélkül archoz tudja kötni a Golyó becenevet Jászberényben. A napokban érkezett a szomorú hír, hogy az unortodox táncmozdulataival sokak számára kedves pillanatokat okozó férfi elhunyt. A Jászberényben láttam, hallottam csoportban rengetegen fejezték ki részvétüket és osztottak meg vicces, megérintő történeteket vele kapcsolatban.

Ahogy egy hozzászólásban fogalmaztak: a ’80-as évek celebje távozott. És tényleg, kicsit olyan érzése van az embernek a kommenteket olvasva, hogy a városban mindenkinek volt legalább egy sztorija Gólyóról.

„Fiatalabb koromban a diszkóban ő volt a Break Királya” – írják róla, de valaki pontosított, hogy inkább a „bék királya”, mert a break szót nem tudta kimondani. Az anekdoták szerint előszeretettel feltűnt, majd került a bulik középpontjába az ifjúsági házban tartott hétvégi estéken, ahol mindenki ismerte, némi aprópénzért cserébe pedig bárkinek bemutatta a tánctudását.  

A YouTube-on 75 ezer megtekintésnél tart egy 2008-as videó, ahol Golyó és barátja, Feri természetes állapotukban, tehát táncolva szórakoztatják a közönséget. Az utókornak fennmaradt felvételeket kár lenne leírva részletezni, sokkal inkább látni kell:

Homeless dance in Jászberény part 2

és itt a folytatás…

Utánozhatatlan táncmozdulataival hosszú évtizedeken át a középpontban volt

Egy másik kommentelő arról írt, hogy gyerekkorában megnézett egy Michael Jacksonról szóló filmet a moziban, majd feltűnt Golyó, aki odajött hozzájuk és elmesélte, hogy Jacksont ő tanította meg táncolni. Mosolygott, táncolt ő is, majd elment.

Hasonlóan kedves történet, amit az egyik hozzászóló idézett fel, hogy 100 forintot adott neki macskakajára, hozzájárulva az utcában élő cica megetetéséhez. „Nem igazán tudtam volna azon neki cicakaját venni…de nem ez volt a lényeg: hanem az, hogy jó szívvel adta”.

Életének utolsó időszakát a berényi Tesco közelében töltötte, le volt fogyva. Hajléktalanként élt, különösen viselkedett, néha magában beszélt, de többen kihangsúlyozták, nem bántott senkit, sőt, egy igazi színfoltot jelentett a zenés rendezvényeken felbukkanó férfi. Temetéséről bővebb információkat még nem osztottak meg.

Fotó: eBandee Youtube videójából

Kapcsolódó cikkek