Ijesztő: egy ellenzéki lap kiderítette, az Országos Kórházi Főigazgatóság hazudott a lélegeztetőgépekről

Megosztás

Először azt mondták tavasszal az Átlátszó kérdésére, hogy nem rendelkeznek ilyen adatokkal, majd egy hónappal később mégis megküldte, amikor szorult a hurok. Olyan adatokat, amiknek előtte a létezését is tagadták odafent. Jól látható, milyen durván bűzlik a lélegeztetőgép-biznisz.

„Tekintettel arra, hogy az orvostechnikai berendezések karbantartását, javítását, felülvizsgálatát nem az OKFŐ szervezi, ezért az erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezik” – írta az Átlátszó érdeklődésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) áprilisban, amikor arról akartak cikket írni, mi történt a koronavírus-járvány idején megvásárolt lélegeztetőgépekkel az azóta eltelt időben.

Csakhogy a lap megkereste a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) is, amely egyike volt azon intézményeknek, amelyek kaptak a gépekből, szintén a karbantartás miatt. Az SZTE válaszában azt írta: „Tekintettel arra, hogy a karbantartási munkálatokra a tárgyi időszakban az OKFŐ szerződött, a kapcsolódó szolgáltatói szerződés nem áll a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére.”

Az Átlátszó újbóli érdeklődésre ezután – egy hónapnyi várakozás után – az OKFŐ már elküldte a karbantartásról szóló szerződést,

amelynek tehát néhány hónapja egyszerűen letagadta a létezését.

A szerződés szerint az OKFŐ közbeszerzés nélkül szerződött 2022 júniusában az Aladdin Medical Kft.-vel. A szerződés nettó 1,2 milliárd forintos, de nem csak lélegeztetőgépek karbantartásáról szól. Az okirat 3658 lélegeztetőgép karbantartását írta elő, 536 millió forint értékben – írják. Milyen szerencse, hogy ilyen megbízható, szavahihető emberek irányítják az ország legfontosabb szervezeteit…

Kapcsolódó cikkek