Novák Katalin kitüntette a botrányba keveredett Böjte Csabát

Megosztás

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban, a Magyar Szent István Rend és a Magyar Becsület Rend átadásakor.

A Magyar Szent István Rendet Karikó Katalin kutatóbiológus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó kapta, míg a Magyar Becsület Rend Böjte Csaba ferences rendi – Budaházyért gyerekekkel közösen imádkozó – szerzeteshez került.

Böjte Csabának nem ez volt az egyetlen botránya. Az elmúlt időszakban derült fény arra is, hogy az alapítványa által működtetett otthonokban előfordult fizikális bántalmazás és szexuális zaklatás is. Emiatt az egyik nevelőt azóta jogerősen 28 év börtönbüntetésre is ítélték. 
Az ügy kapcsán sokan azzal védték a szerzetest, hogy nem tudhatott az esetekről, de több jel mutat arra, hogy szinte kizárt, hogy egy 10 éven át tartó bántalmazásról az alapítvány vezetője ne értesüljön. Mások pedig úgy gondolják, hogy egy vezető, ha ilyen súlyos ügyről nem értesül, akkor alkalmatlan a feladatai ellátására, ha pedig tudott a brutális visszaélésekről, akkor az még súlyosabb képet fest.

Novák olyan példaképek kellenek, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok mint mi, mégis többek és jobbak nálunk, akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek