Erős kettősség jön az időjárásban, hőség és komoly lehűlés egyszerre, zivatarokkal

Megosztás

Hazánk területén küzd meg egymással már csütörtöktől a délről érkező forró és az északnyugatról érkező hideg levegő. A front akár 15 fokos különbséget is eredményezhet az ország két eltérő pontja között a következő napokban, a Jászkunságig nagyobb eséllyel nem jut el az eső, a viharok és a lehűlés már csütörtökön, de a további napokban igen.

Aztán a hullámzó hidegfront itt is marad legalább vasárnapig.

Mozgalmasan alakul a következő napok időjárása, tőlünk nyugatra, északnyugatra ugyanis egy aktív ciklon örvénylik, melynek hullámzó hidegfrontja már holnap megközelíti hazánkat. Ez a front térségünkben lelassul, várhatóan majd csak vasárnapra vonul át az ország fölött.

A front előoldalán csütörtökön és pénteken dél-délnyugat felől forró, afrikai eredetű légtömeg áramlik az ország déli és keleti területei fölé, miközben nyugatra, északnyugatra már hűvösebb levegő szivárog be, így nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt az ország két vége között.

Északnyugaton 24-25, délkeleten 36-37 fok.

Csütörtökön és pénteken is nyugaton, északnyugaton lesz a leghűvösebb, helyenként a 25 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet, ezzel szemben délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, a Tiszántúl déli részén csütörtökön 34-35, pénteken 36-37 fok is lehet a délutáni órákban.

A front zivatarokat is hoz. Csütörtökön még csak elszórtan a Dunántúlon és északon alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar, majd péntekre virradóan nyugaton, északnyugaton már több helyen megdörrenhet az ég. Pénteken napközben elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, majd késő délután, este nyugat, délnyugat felől zivatarrendszer érheti el az országot. Heves zivatarok is előfordulhatnak nagyobb méretű jég, felhőszakadás és szélvihar kíséretében.

Szombaton is marad még a kettősség: a Dunántúlon már csak 20-26 fok valószínű, a Dunától keletre még 27-33 fokig melegedhet a levegő. Sokfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, a Dunántúlon helyenként tartós esőre is, és itt az északnyugatira forduló szél is egyre többfelé feltámad, zivataroktól függetlenül is erős lökések kísérhetik. (Forrás: Időkép)

Kapcsolódó cikkek