Újabb uniós támogatást buknak a magyarországi alapítványi “fideszes” egyetemek

Megosztás

Azonnali hatállyal rakják ki a magyarokat folyamatban levő négyéves együttműködésekből is. A Fidesz-KDNP egyetemekkel kapcsolatos kisajátítása káros következményekkel jár, ezúttal a COST-tal kapcsolatos támogatásokat felejthetik el alapítványi fenntartású egyetemeinken.

Az Erasmus és Horizont után a COST Akció pályázatok is mehetnek a levesbe az alapítványi egyetemeken

– írja a Twitteren Kemenesi Gábor virológus, a pécsi egyetem adjunktusa.

COST (Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén) egy ötven éve működő, kutatási és innovációs hálózatok számára létrehozott finanszírozási ügynökség, amely az úgynevezett „Akciókon” keresztül igyekszik összekapcsolni kutatási kezdeményezéseket Európa-szerte. Ezekben a négy évre összeálló, interdiszciplináris kutatásokban nemcsak egyetemi kutatók, vállalkozások és egyéb intézmények is részt vehetnek.

Mivel a COST Akciókat is a Horizont Európa kutatási programból finanszírozzák, így a hír tulajdonképpen nem meglepő, hiszen tavaly decemberben úgy döntöttek az EU pénzügyminiszterei, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

A Facebookon terjed egy, a döntést indokoló, hosszabb, angol nyelvű tájékoztató is. Eszerint július negyedikétől ki vannak zárva a COST Akciókból a magyarországi alapítványi egyetemek, illetve az ezen intézményekhez köthető személyek is. Ez ráadásul nemcsak a jövőben induló Akciókra vonatkozik, hanem a már folyamatban lévőkre is.

Kapcsolódó cikkek