Ne csak ültessük, tartsuk is életben a fákat a városokban!

Megosztás

A városi fák már most sokszor a túlélésért küzdenek, azonban a klímaváltozás miatt fokozódó stresszfaktorok, a nagy beépítettség, valamint a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re a komfortzónájukon kívül élő városi fák aránya akár 70% fölé emelkedhet, Magyarországon ez a mérték még magasabb is lehet – írja cikkében a Másfélfok.

A folyamat a fák állapotának leromlásához és pusztulásához vezethet, miközben a faállománynak kulcsszerepe lesz a városi élet elviselhetőségében a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedése miatt – magyarázza a cikk.

A cikk szerzője kiemeli, hogy a városokban létrehozott megfelelő zöld infrastruktúra, például a legalább 3-4 hektár kiterjedésű parkok kevesebb utógondozást igényelnek. Az ez utóbbiakkal létrejövő úgynevezett állományklíma hatékonyabban befolyásolhatja a tágabb környezet éghajlati viszonyait, javítva teljes városrészek vagy akár városok levegő- és életminőségét.

A fentiekre azért is van szükség, mert a következő évtizedekben olyan szélsőséges időjárási körülményekkel kell számolnunk, mint a nyári időszakban előforduló trópusi éjszakák számának jelentős emelkedése vagy éppen az erős viharok.

Hozzáteszik, hogy a modern városok tervezésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az egyre magasabbra épített házak közt sok fafajta nem jut megfelelő mennyiségű fényhez. Szintén a városi faállományt fenyegető veszélyként említi a cikk a földkábeleket és csőrendszereket, illetve az ezek javításával járó beavatkozásokat, amelyek során olyan súlyosan sérülhet a fák gyökérzete, hogy könnyen elpusztulnak.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(via telex.hu)

Kapcsolódó cikkek