A járművezető és a gyalogos együttes figyelmetlensége vezetett a balesethez

Megosztás

A Szolnok Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy mezőtúri nővel szemben maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

A vád szerint a nő 2021. szeptember 9. napján a délelőtti órákban Mezőtúron a Szabadság téren közlekedett, ahol a gyalogos-átkelőhelyet figyelmetlenül közelítette meg, és elütötte a jobb oldalról a zebrára az autó elé féktávolságon belül szintén figyelmetlenül – a mobiltelefonját a kezében tartva – lelépő női sértettet.

A baleset következtében a gyalogos 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el, melyek részben maradandó fogyatékosság hátramaradásával gyógyultak.

A KRESZ 2010. január 1. napján hatályba lépett átfogó módosítása egyértelműsítette a járművezetők azon kötelezettségét, hogy a gyalogos-átkelőhelyet csak olyan sebességgel szabad megközelíteniük, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt akár meg is tudjanak állni.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a zebrán történő átkelés során is fennáll a gyalogos körültekintési kötelezettsége, mely alapján az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, váratlanul nem léphet az úttestre és köteles azon késedelem nélkül átmenni továbbá tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Az ügyészség a vádiratában pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Az ügyben a Mezőtúri Járásbíróság fog döntést hozni, közölte dr. Lánczi Rajmund Csoportvezető-ügyész, helyettes sajtószóvivő (Szolnok Járási Ügyészség).

A mellékelt képet az ügyben eljáró nyomozóhatóság készítette a nyomozás során, a képen a balesetet helyszíne látható.

Kapcsolódó cikkek